Check, check, dubbelcheck: zwembaden mogen weer open

Het voelde hetzelfde als die keer dat ik zat te wachten op het telefoontje van m’n mentor of ik was geslaagd. Of dat je in je bed ligt en begint te twijfelen of de voordeur wel dicht is. Eigenlijk weet je het wel, maar je durft er niet van uit te gaan voordat het helemaal zeker is en gecheckt. ‘Eerst zien, dan geloven’. Zo voelde ik mij ook vanavond. Maar check, check, dubbelcheck: zwembaden mogen donderdag open.

Maatregelen gedeeltelijke lockdown

Met nog in gedachten de hectiek van 3 november, durfde ik eigenlijk nergens meer van uit te gaan. De aangescherpte maatregelen zouden automatisch worden opgeheven na twee weken. Maar zouden ze daar weer op terugkomen? Hoopvol was dat Rutte in zijn wekelijkse persconferentie afgelopen vrijdag zei dat de maatregelen inderdaad zouden worden opgeheven. Maar diezelfde avond vertelde Diederik Gommers bij Beau dat het OMT dat wel wat voortvarend vond. En toen moest het overleg in het Catshuis nog volgen… Maar gelukkig bleek vanavond dat de cijfers voldoende dalen om woord te kunnen houden: zwembaden mogen weer open! Houd overigens wel de ontwikkelingen en de noodverordening van jouw veiligheidsregio in de gaten.

Hierbij nog even de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown op een rij.

Algemeen

  • Een zwembad is aangemerkt als een binnenlocatie. Hiervoor geldt een maximum van 30 personen per ruimte. Deze groepsgrootte is altijd exclusief personeel. Trainers/instructeurs worden als personeel aangemerkt en tellen dus niet mee voor de groepsgrootte.

    Dit aantal geldt niet voor kinderen t/m 17 jaar, tenzij er ook volwassenen zwemmen (gemengde groepen). Dan geldt het totaal aantal personen van 30 personen (jeugd inclusief volwassenen).

  • De beheerder moet ervoor zorgen dat het niet te druk wordt en te allen tijde de benodigde social distancing gehandhaafd kan blijven.
  • Kleedkamers mogen open blijven, mits de 1,5 meter kan worden gehandhaafd.
  • Douches zijn gesloten.
  • Materiaalgebruik is toegestaan.

Kinderen omkleden

Ouders die kinderen begeleiden mogen kinderen ondersteunen bij het omkleden indien nodig in het kader van veiligheid.

Activiteiten en teamsporten

  • Voor activiteiten en teamsporten geldt een groepsgrootte van maximaal 4 personen. Deze personen moeten altijd onderling de benodigde afstand bewaren. Dit groepje van 4 personen moet de gehele activiteit samenblijven (en dus niet mengen met andere groepjes). Kijk hier voor meer informatie over sporten in groepjes.
  • Voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar geldt dit niet, tenzij het een gemengde groep betreft met volwassenen (18 jaar en ouder).

Wedstrijden

Wedstrijden en competities mogen in de huidige vorm niet doorgaan. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor geplande wedstrijden onder de vlag van de KNZB. Er wordt samen met verenigingen gekeken naar wat er wel mogelijk is.

Recreatief zwemmen

Altijd afstand bewaren en het maximaal aantal van 30 bezoekers per ruimte aanhouden.

Splash Software: dé alles-in-een oplossing voor zwembaden