Waar vind ik het juiste loket?

Morgen is er weer een ‘coronapersconferentie’ en weten wij zeker of de zwembaden weer open mogen. Afgelopen vrijdag zei premier Rutte in de wekelijkse persconferentie dat de extra maatregelen worden opgeheven, zoals afgesproken. Gisteren kwamen alle betrokken weer bijeen in het Catshuis en morgenavond horen wij van Mark Rutte en Hugo de Jonge echt de laatste stand van zaken én of er nog iets wijzigt in de maatregelen. Ervaring leert inmiddels, het blijft spannend tot het laatste moment. Zo weet ook Maarten Keuten nu, nadat hij de vorige keer nogal werd verrast. De zwembaden moesten dicht en de sportscholen mochten openblijven. In de weken ervoor was het OMT en de overheid nog voorzien van informatie over de veiligheid van zwembaden. Wat had hij over het hoofd gezien? Lees hier zijn column.

Veel gedaan

Het afgelopen half jaar leek op een achtbaan met steile en vlakke stukken. Op dit moment zitten we weer in een steil stuk en is het spannend of de ziekenhuizen de tweede golf goed kunnen verwerken. Als ik terugkijk, hebben we het afgelopen half jaar heel veel gedaan. In het begin wisten we nog niet veel over het coronavirus en zwembaden, dus dat hebben we uitgezocht. Nationaal en internationaal is veel kennis uitgewisseld. Door samenwerking met verschillende partijen waren we in staat om een gezamenlijk protocol en richtlijn voor de zwembaden op te stellen. Daarbij hebben we veel vraagstukken opgelost. Hoe zit het met desinfectie in de zwembaden, hoe zit het met zwemluiers, whirlpools, glijbanen. Zitten er niet heel veel aerosolen in een zwembad? Hoe kunnen we die dan het beste afvoeren. We hebben veel onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie: ook in coronatijd is zwemmen gezond.

Geen zorgen

Dat wisten we nog niet…, maar toch heel fijn om die bevestiging te hebben. Ik was daarom redelijk ontspannen toen 3 november strengere maatregelen onvermijdelijk leken. De zwembaden hadden laten zien dat ze goed bezig waren, dus ik maakte me geen zorgen over een eventuele sluiting. Niets was minder waar. De zwembaden moesten dicht en de sportscholen mochten openblijven. Snap jij het nog? Ik niet meer. Wat hebben die sportscholen aangetoond wat wij niet hebben aangetoond? We zagen natuurlijk wel aankomen dat er strengere maatregelen getroffen moesten worden. In de weken voor de tweede lockdown hebben we daarom het OMT en de overheid van informatie voorzien over de veiligheid van zwembaden. Maar blijkbaar hebben we toch nog ergens een loket gemist. Ik weet alleen niet welk loket we dan hadden moeten hebben. Tijdens het schrijven van deze column ben ik nog steeds beduusd door de tweede lockdown voor de zwembaden. Bij de eerste lockdown waren de zwembaden de eerste sportaccommodaties die open mochten. Is dat dan de reden dat ze nu ook het eerste dicht moeten? Vreemde redenatie, er moet wat anders zijn.

Lees ook: Aangepaste ‘Richtlijn Veilig Zwemmen in Coronatijd’: recirculeren mag weer

Wat doen wij verkeerd?

Wat doen we dan verkeerd? Zijn er besmettingen geweest in zwembaden? Nee. Wel zwembaden die de deuren gesloten hebben, omdat een deel van het personeel in quarantaine zat. Maar dat vind ik zelf juist positief, ze nemen hun verantwoordelijkheid en gaan niet met zieke personeelsleden werken. Waar gaat het dan mis, wat weet het OMT of die politici wat wij niet weten? Want dit weten wij over de zwemmen in coronatijd.

  • je kunt makkelijk anderhalve meter afstand houden.
  • iedereen heeft een eigen wisselcabine om om te kleden.
  • water wordt 24/7 gedesinfecteerd.
  • perrons en oppervlakken worden regelmatig gedesinfecteerd.
  • de lucht wordt veelvuldig ververst.

Buitensport…

Wat betref het verversen. Op de dag vóór de tweede lockdown was de verversing van de lucht in zwembaden circa 20x meer dan wettelijk voorgeschreven. De lucht die zwembaden in 60 minuten moeten verversen deden ze in 3 minuten. Onder die omstandigheden is zwemmen misschien zelfs een buitensport geworden. Blijkbaar is het beeld wat politici van zwembaden hebben toch heel anders dan de werkelijkheid. Daar moeten we onze pijlen dus op richten. Ik wil graag weten bij welk loket ik moet zijn om uit te leggen hoe het nu zit met de veiligheid en hygiëne in zwembaden. Iedereen die me daarbij kan helpen, je weet me te vinden. En ook nu sluit ik af met zwemmen is gezond. En niet alleen dat, het is volgens mij ook de gezondste binnensport die je in coronatijd kunt doen.

Deze column is geschreven door Maarten Keuten





VConsyst