23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Hoe houden wij het zwemmen gezond in deze coronatijd?

Vanavond is er weer een persconferentie. Heel Nederland kijkt ernaar uit en vraagt zich af: worden de maatregelen versoepeld? Gaan de scholen weer open, mogen jonge kinderen straks inderdaad 3 keer per week sporten zoals gisteren uitlekte? Mogen bedrijven open als er afstand kan worden gehouden. Oftewel mogen wij ons voorbereiden op de anderhalvemetereconomie. Allemaal belangrijke vragen, ook voor de zwembranche. Velen van ons willen weer beginnen, maar kunnen wij weer beetje bij beetje opstarten?

Protocol

De overheid vraagt om plannen om weer op te mogen starten. Je moet kunnen aantonen dat je veilig weer aan het werk kan. Ook binnen de zwembranche wordt daaraan gewerkt. Afgelopen vrijdag heeft de WiZZ een concept protocol aangeboden aan het ministerie van Economische zaken en werkt de VSG met betrokken partijen aan plannen voor de gehele sport, waaronder zwembaden. Belangrijk om straks op te mogen en kunnen starten. Naast routing, zwemles, indeling van het water speelt bij zwembaden natuurlijk ook het zwembadwater een rol. Vragen die van belang zijn: breekt chloor het coronavirus voldoende af, hoe lang blijft het virus hangen in een zwembad. Is het zwembad te vergelijken met iedere andere openbare gelegenheid, of vormt het zwembad extra risico’s voor de verspreiding van het coronavirus? Moeten wij extra desinfecteren?


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.



Lees ook: Wordt binnen de zwembranche al gewerkt aan een plan om op te starten?

Werkgroep

Vanmorgen gaf Maarten Keuten een webinar over virussen en bacteriën in zwembadwater. Wat is het verschil tussen virussen en bacteriën en hoe gedragen ze zich in het zwembadwater en de mens en hoe kun je ze bestrijden. Immers als je weet hoe bacteriën en virussen te werk gaan, weet je ook beter hoe je virussen en bacteriën in zwembadwater onder controle kan houden. Gelukkig weten we al veel over virussen en het bestrijden hiervan. We weten alleen nog niet alles over het coronavirus. Het is nou eenmaal complexe materie, maar zeker voor onze branche heel belangrijk. Op vrijdag 17 april is de aftrap gegeven voor een werkgroep met de VTZ, de Zwembadpoli en de TUDelft. Het doel van deze werkgroep is het opstellen van een document waarin zwembaden tips krijgen over het veilig opstarten van de zwembaden na de crisis en richtlijnen voor zwembaden. Momenteel wordt de werkgroep nog verder opgebouwd met expertise uit verschillende sectoren binnen de zwembadbranche. Na het advies van vanavond zal deze werkgroep (uiteraard online) weer bij elkaar komen om een eerste concept te maken.

Verantwoord starten

Als straks de maatregelen worden versoepeld en zwembaden willen ook weer opstarten is het belangrijk om alle aspecten goed te bekijken. Hoe kunnen wij de routing zo maken dat wij onze bezoekers veilig kunnen ontvangen, hoe zorgen wij voor zwembadwater waarin het coronavirus niet overleeft, hoe geven wij zwemles op afstand, hoe borgen wij de gezondheid van onze medewerkers? Uiteraard willen we allemaal weer graag beginnen. We staan te popelen om alle bezoekers weer te verwelkomen. Het is voor velen een gemis, zwemmen is natuurlijk heel leuk én ook gezond. En dat willen we natuurlijk graag zo houden. Daarom is het van groot belang dat alle aspecten die nodig zijn om straks weer verantwoord -veilig en hygiënisch- op te starten met alle betrokken partijen goed worden bekeken. En uiteraard houden wij jullie hiervan op de hoogte.

Kijk hier de webinar terug over het coronavirus en zwembadwater.