15 oktober ZwembadBranche Dag

Het wordt mooi weer: naar het buitenbad!

Elk jaar weer krijg ik dat prettige gevoel van zon, zwemmen en vrolijke mensen. Vanaf mijn 16e jaar mocht ik meehelpen in het mooie Zwembad Rheden met hogedrukspuit en chloorrubberverf om het zwembad weer piekfijn in orde te krijgen. Na een intensieve periode van voorbereiden komen de eerste vaste gasten voor hun jaarlijkse abonnement. Een warm weerzien met die geweldige groep bezoekers die weer een heel seizoen ‘s morgens om kwart voor 7 al in badjas staan te popelen om een duik te nemen. Daarbij opgemerkt dat in het begin van het seizoen de temperatuur vaak nog onder nul is.

Dan de 4 mooiste zwemmaanden van het jaar. De continue worsteling met buienradar en weeronline om op tijd voldoende medewerkers aan de bak te krijgen. De teleurstelling als die onweersbui 3 uur eerder komt. De boosheid als na een slechte voorspelling het voltallige personeel de hele dag in de zon zit te duimen draaien. Allemaal bijzondere momenten die elke buitenbadmedewerker kent. Hoogtepunten zijn natuurlijk die tropische dagen met veel bezoekers die genieten van zon en water. Kinderen die uren achtereen spelen, zwemmen, ruziemaken en snoepen. Ouders die meer dan ooit samen met hun kinderen bezig zijn ultieme qualitytime te beleven. Het is vaak ook de plek waar kinderen voor het eerst in een veilige omgeving hun eigen leven kunnen leiden.

Des te meer is het dan ook triest wanneer een buitenbaden wordt bedreigd in hun voortbestaan. Kunnen we dan alleen de vinger wijzen naar de bezuinigingen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee, buitenbaden kunnen zelf ook bijdragen aan hun bestaansrecht. Het buitenbad is een belangrijk onderdeel van de lokale samenleving. Op het moment dat sluiting dreigt, staat de bevolking vaak op haar achterste benen. Actiegroepen worden geformeerd, er wordt op de raad ingesproken en de kranten staan vol. Misschien wat laat, maar als het nog niet te laat is kan deze energie wel goed benut worden.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Het buitenbad zou eigenlijk continu op zoek moeten naar logische verbindingen. Denk daarbij aan zorg, onderwijs, bedrijfsleven, buitenschoolse opvang en verenigingen. Maar wat te denken van lokale kansen, ik noem als voorbeeld een wekelijks zwemuur voor militairen van de nabijgelegen kazerne. Ook qua duurzaamheid is het mogelijk om slimme verbindingen te maken. Een aantal bedrijven is gespecialiseerd in het zoeken naar koppelingen qua energieverbruik. Waar de een een warmteoverschot heeft, kan het zwembad deze goed gebruiken. De voorbeelden zijn er al!

Met al die kriebels in mijn buik, wens ik alle buitenbaden een goed seizoen. Ik reken op een prachtige zomer met veel zon en hoge temperaturen. En houd Buienradar of WeerOnline goed in de gaten.

Deze column is geschreven door Ronald ter Hoeven en verscheen eerder in ZwembadBranche.


advertentie

E.B.T.C.