Save the date - ZwembadBranche Dag

Heb jij ZwembadBranche #80 al gelezen?

De anderhalvemetermaatregel is van de baan. Als vanouds mag er weer worden gezwommen. Gelukkig! Maar corona heeft wel zijn sporen nagelaten. De maatregelen, onzekerheden en inhaalslagen eisen hun tol. De werkdruk is hoog en het tekort aan personeel groot. Dat terwijl het vinden van personeel heel lastig is. Hoe kan dat en wat moet er gebeuren? Je leest in ZwembadBranche #80 die vandaag op jouw deurmat ligt de visie hierop van een aantal spelers uit de zwembranche. En natuurlijk vind je daar ook weer verhalen over andere thema’s die spelen in onze branche.

André Cats: ‘door beter samen te werken kunnen zwembaden en verenigingen elkaar nog meer versterken’

Door het sluiten van de zwembaden tijdens de lockdowns stagneert doorstroom van diplomazwemmers naar de zwemverenigingen. De KNZB ziet bij de jeugd een forse afname, wat betekent dit voor de kweekvijver van onze talenten en de populariteit van zwemmen? André Cats pleit al langer voor het verbeteren van de samenwerking binnen de zwembranche, goed voor de talentontwikkeling én de zwemsport in het algemeen. “Wij willen de zwemverenigingen versterken. Daarbij zie ik ook nog veel mogelijkheden in de samenwerking tussen zwembaden en verenigingen.”

Wil jij de volgende editie van ZwembadBranche thuis ontvangen? Meld je aan voor een gratis abonnement

Nijpend personeelstekort in de zwembranche

Al langer kampt de branche met een personeelstekort, maar corona heeft het verergerd. Er is te weinig personeel en werknemers draaien overuren om de gaten op te vullen. De zwembranche is naarstig op zoek naar personeel, maar het vinden van personeel is nog niet zo gemakkelijk. Wat is precies het probleem: werkdruk, imago of salaris? Of worden studenten onvoldoende enthousiast gemaakt en is het wel interessant genoeg voor mensen die van baan willen veranderen? En zeker ook belangrijk, waar vinden we personeel? Wij vroegen een aantal spelers uit de zwembranche naar hun visie.

Edwin Top: ‘specialiseren in plaats van te generaliseren’

Toen Edwin Top bij sportbedrijf Arnhem begin 2020 werd aangenomen, had hij geen idee dat het zo’n uitzonderlijke start zou worden. Al snel gingen de zwembaden dicht in de strijd tegen corona en werd hij manager van een gesloten zwembad. Maar dat veranderde niets aan zijn missie de exploitatie van de zwembaden van het sportbedrijf, dat sinds 2017 is verzelfstandigd, te commercialiseren. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder, er zijn grote stappen gezet en belangrijke keuzes gemaakt. “Je moet durven te specialiseren in plaats van te generaliseren.”

Het drukken en verzenden van ons magazine duurt een week. Zeker in deze tijd kan er in een week veel gebeuren. Meld je daarom vandaag nog aan voor onze digitale nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de zwembranche.

Sport en bewegen voor een vitale, veerkrachtige en inclusieve samenleving

Sporten is gezond voor lichaam en geest. Maar hoe kun je sport ook inzetten voor een vitale, veerkrachtige en inclusieve samenleving? Dat is de vraag waar Frank van Eekeren en zijn onderzoekers van het lectoraat ‘Impact op sport’ van De Haagse Hogeschool voor staan. Bewegen is goed voor een gezonde leefstijl, maar er is ook steeds meer aandacht voor de sociale impact. “Sporten en bewegen zorgen voor waardevolle ontmoetingen die mensen het gevoel geven dat ook zij meedoen en erbij horen. Sporten met, voor en door bewoners kan de sociale cohesie bevorderen en de leefbaarheid van een wijk vergroten.”

En meer… veel meer!

Zo blikken het buitenbad van het Groenhovenbad en het Openluchtbad Hasselt terug op afgelopen zomer die niet de boeken ingaat als een warme zomer, delen we de resultaten van onze inventarisatie personeelstekort in de zwembranche, lees je meer over doorwerken na pensioen en de voordelen van het aannemen van 56-plussers en vertellen Jochem Muller en Hugo van der Spek over ‘Fibby’, een rugzakje van neopreen met een kantelmechanisme dat kinderen helpt om spelenderwijs vertrouwd te raken met water. En natuurljk delen onze columnisten ook dit keer weer hun visie op ontwikkelingen in de zwembranche.

Lees ZwembadBranche #80 online via deze link
Splash Software