Inventarisatie personeelstekort

Dat het personeelstekort voor problemen zorgt is duidelijk. Maar welke vacatures worden het meest gezocht, waar wordt dan gezocht en hoe worden de tekorten nu opgevangen? Wij vroegen het de zwembranche.


De vacatures worden voornamelijk verspreid via de eigen website en facebook, daarnaast worden vacatures uitgezet onder het eigen personeel.

Gemiddeld komen alle respondenten samen uit op een tekort van 51 uur per maand. Het tekort aan uren wordt in 90% van de gevallen ingevuld door het bestaande team of wordt er personeel uitgewisseld met andere zwembaden (16%). Helaas vallen er ook lesuren uit door personeelstekort (31%). Deze laatste twee opties zijn overigens vooral van toepassing voor exploitatiemaatschappijen en zwemscholen en een stuk minder voor de gemeentelijke zwembaden.

In 54% van de gevallen wordt ook ongeschoold personeel aangenomen. Zij kunnen betaald een opleiding volgen en zo uitgroeien tot gekwalificeerde medewerkers.

Er wordt nog niet veel gebruik gemaakt van ZZP’ers. Slechts 9% van de respondenten geeft aan hier gebruik van te maken. Dit zijn dan vooral zwemscholen die ZZP’ers inhuren. Het inschakelen van hulp van zwemverenigingen om de tekorten aan te vullen wordt nog maar mondjesmaat gedaan door zwembaden en zwemscholen.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Bekijk alle reacties via deze link


advertentie

Hellebrekers