Heb jij ZwembadBranche #78 al gelezen?

We zitten nog in een harde lockdown en de zwembaden zijn gesloten. Gelukkig mogen kinderen al wel weer naar zwemles, maar de andere zwemfans moeten nog even geduld hebben. Als de derde golf nu gaat afnemen mogen ook zij half mei weer naar het zwembad. Maar inmiddels is zeker dat niks zeker is. Het blijft afwachten. Wat wel zeker is: ZwembadBranche #78 ligt op jouw deurmat. Hierin aandacht voor ontwikkelingen zoals het open sport park en buiten water zwemmen, kijken we wat politiek Den Haag voor ons kan doen en vertelt zwembad de Peppel hoe zij nu omgaan met de wachtlijsten en zich ondanks alles blijven ontwikkelen.

Het zwembad als kloppend hart van het open sportpark

Een ruimte waar iedereen naar hartenlust kan bewegen. De laatste jaren zie je dat steeds meer, het open sportpark is in opkomst. In 2019 had de helft van de gemeenten een vrij toegankelijk sportpark en steeds meer gemeenten zijn van plan om hun sportparken open te stellen. Ontwikkelingen als de omgevingswet, het sportakkoord, de klimaatopgave en de coronacrisis lijken voor een versnelling te zorgen. Maar wat verstaan wij precies onder een open sportpark, wat zijn de voordelen en wat is de rol van het zwembad? Wij vroegen het Rens van Kleij en Thecla van Dijk (ontwerp- en adviesbureau Sport & Ruimte) en Jakko Koenis (architectenbureau Slangen + Koenis).

Wil jij de volgende editie van ZwembadBranche thuis ontvangen? Meld je aan voor een gratis abonnement

Sport & bewegen moet in Den Haag net zo essentieel zijn als zorg en onderwijs

In de lockdown zijn wij minder gaan bewegen, dat terwijl een gezonde leefstijl juist nu zo belangrijk is om ons weerbaarder te maken. Reden voor de politiek om haar conclusies te trekken, zou je zeggen. In de verkiezingsprogramma’s wordt hierover alleen weinig gesproken. Voor Ronald Wouters is het duidelijk, het wordt nu echt tijd dat iedereen gelijke kansen krijgt om gezond op te groeien en vitaal oud te worden. “Als wij één ding het afgelopen jaar wel hebben gezien, is dat het van levensbelang is dat wij vitaler én weerbaarder worden. Om hier een steentje aan bij te kunnen dragen, heb ik samen met Maurice Ambaum de PARTIJvdSPORT opgericht.”

De bereidheid om te innoveren verankerd in de Peppel

In Zwembad de Peppel in Ede is er geen sprake van wachtlijsten bij zwemlessen. Het is zelfs andersom, vertelt Tim van de Kolk trots. Uit de wijde omgeving melden ouders hun kinderen aan, zodat zij nog voor de zomervakantie hun diploma A kunnen halen. In een tijd waarin er veel zorgen zijn over wachtlijsten is dit zeker interessant. Hoe heeft de Peppel dit voor elkaar gekregen? “Je moet de mogelijkheden zien en niet de bergen.” Maar natuurlijk zijn het, net als in alle andere baden in het land, ook in Zwembad de Peppel spannende tijden. Reikhalzend wordt uitgekeken naar een tijd zonder beperkende maatregelen. “We smachten ernaar om weer leuke dingen te organiseren.”

Het drukken en verzenden van ons magazine duurt een week. Zeker in deze tijd kan er in een week veel gebeuren. Meld je daarom vandaag nog aan voor onze digitale nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de zwembranche.

Als overheid moeten wij er alles aan doen om de zwemveiligheid te borgen

Al zijn hele loopbaan in Den Haag draagt Michiel van Nispen de zwemveiligheid een warm hart toe. In een waterrijk land als Nederland vindt hij dat je er alles aan moet doen om verdrinkingen te voorkomen. Maar zeker ook vanuit de ideologie als SP-kamerlid heeft hij de stellige overtuiging dat ieder kind de kans moet krijgen om te leren zwemmen en een kwalitatief goed zwemdiploma te behalen. “Als SP staan wij voor gelijke kansen voor iedereen en daar hoort zeker een zwemdiploma bij. Wat mij betreft ook een diploma dat valt onder een nationale licentie met goedkeuring vanuit de overheid, zodat iedere ouder weet dat met dit diploma hun kind echt zwemveilig is.”

En meer… veel meer!

Zo vertelt Janco Nolles over de opkomst van de openwaterzwemmer en de behoefte aan begeleiding in het zwembad, introduceren FNV Overheid en WiZZ het Sociaal Fonds Zwembaden en Zwemscholen en laat Stephan de Hont van IMPRO zijn licht schijnen op het optimaliseren van technische systemen vanuit de behoefte van de eindgebruiker. En natuurljk delen onze columnisten ook dit keer weer hun visie op ontwikkelingen in de zwembranche.

Lees ZwembadBranche #78 online via deze link