Poeh: ‘Het is vandaag, dat is mijn lievelingsdag!’ Happy Blue Monday :-)

Je hebt er zin in vandaag. Een nieuwe week is begonnen. Misschien had je wel net zo’n mooie rode zonsopgang als ik toen je vanmorgen vroeg naar buiten ging. En valt het je op dat het overdag alweer langer licht is? In de winkels zie ik overal hyacinten, een duidelijk teken dat het voorjaar echt niet lang meer op zich laat wachten. Wat een heerlijk gevoel! Of toch niet?

Blue Monday…

Er is iets. Iets wat dat goede humeur dreigt te verstoren. Ohja. Het is Blue Monday. De dag dat eigenlijk alles tegen zit. Vandaag ontdek je dat je al je goede voornemens niet gaat halen. Dat het nog steeds donker is in de avond. Dat je nog heel lang moet wachten op een vakantie. Zeker ook als je kijkt naar je portemonnee, de feestdagen hebben een flink gat geslagen. En dan sta je ook nog eens aan het begin van een werkweek. Hoe zeer je het ook probeert, er is geen houden aan. Overal op social media, in je mailbox en door je collega’s word je erop gewezen: dit is geen dag om vrolijk te zijn. Een goed humeur? Waarschijnlijk met je verkeerde been uit bed gestapt.

Lees ook: Word gelukkig door al op jonge leeftijd te beginnen met zwemmen!

Complete onzin

Daar gaat dus je goede humeur. En het ging juist zo goed. Gelukkig heb ik goed nieuws voor je. Ik las vandaag in Reporters Online dat Blue Monday niet bestaat. Het is niet wetenschappelijk onderzocht, maar bedacht door een marketingbureau. Een reisbureau merkte dat mensen na december nog niet echt met het boeken van vakantie bezig zijn. Januari was een overduidelijke dip. Dat moest veranderen en dus huurde men een marketingbedrijf in om de mensen te overtuigen dat men nu juist moet gaan boeken. En om het geloofwaardig te maken, zocht men een psycholoog die wel voor een ‘wetenschappelijke onderbouwing’ wilde zorgen. Al snel bleek het succesvol.

Vandaag? Mijn lievelingsdag!

Sindsdien is Blue Monday dus een bekend fenomeen. Maar complete onzin. En eigenlijk wist Poeh dit al heel lang. Het deed mij denken aan een wijze les uit de Tao van Poeh. ‘Welke dag is het?’, vroeg Poeh. ‘Het is vandaag’, zei Knorretje. ‘Oh vandaag wat fijn, dat is mijn lievelingsdag!’, zei Poeh. Happy Blue Monday!
VConsyst