Save the date - ZwembadBranche Dag

Guust Jutte: ‘Het is niet dat er achter de schermen niets is gebeurd’

De samenwerkende partijen in de zwembranche laten in hun statement weten te betreuren dat het noodzakelijk is bevonden de zwembaden te moeten sluiten. Om de overbelasting van de zorg te verminderen zijn de maatregelen gisteren aangescherpt. Hoewel hierbij grote waarde wordt gehecht aan het behoud van sport en ontspanning, kunnen vele Nederlanders nu twee weken lang niet recreëren, sporten en leren zwemmen in het zwembad. Guust Jutte (secretaris Stuurgroep zwembranche) kan zich goed voorstellen dat dit oneerlijk voelt. “De afgelopen maanden konden we veilig en verantwoord zwemmen en bleek het risico op besmetting beperkt. Maar toch is er besloten om de zwembaden nu volledig te sluiten.”

Lastige opgave

Nederland staat voor een lastige opgave, we moeten de verspreiding van het virus remmen en overbelasting van de zorg voorkomen. Hiervoor zijn maatregelen noodzakelijk. Maar dat de zwembaden zouden moeten sluiten, hadden de samenwerkende partijen in de zwembranche niet verwacht. “Het kwam voor ons totaal als een verrassing. Vooropgesteld wil ik benadrukken dat ik niet graag in de schoenen zou willen staan van onze minister-president. Terecht moeten we offers brengen. Maar of dit een substantiële bijdrage gaat leveren aan het reduceren van de R-waarde, kun je je afvragen. Bij activiteiten zoals zwemles, banenzwemmen en zwemtrainingen kunnen we goed afstand houden en drukte vermijden.”

Belangen

De samenwerkende partijen benadrukken in hun statement dat zij de beperkte (corona)risico’s in de zwembaden, het goed op orde hebben van de luchtkwaliteit en de afbrekende effecten van het chloorwater nogmaals bij beleidsmakers onder de aandacht zullen brengen. Betekent het sluiten van de zwembaden dat dit nu onvoldoende is gelukt? “Bij het opstellen van een set aan maatregelen spelen allerlei belangen. Het blijft gissen wat nu exact de reden is geweest om zwembaden te sluiten. Ik kan mij voorstellen dat het gevoel leeft dat er te weinig is gedaan voor de zwembranche. Maar je kunt je best doen en toch een wedstrijd verliezen. Het is niet dat er achter de schermen niets is gebeurd.”

Lees ook: ‘Aan het besluit van het kabinet viel niet te tornen’

Veilig en verantwoord

Als de cijfers het toelaten, mogen de zwembaden over twee weken weer open. Is er vertrouwen dat dit ook echt gaat gebeuren? “Wij gaan straks automatisch weer terug naar de gedeeltelijke lockdown en dan mogen de zwembaden ook weer open. Natuurlijk houden wij ondertussen nauw contact met Den Haag, net als de afgelopen maanden. Er is inmiddels ook al veel gedaan, neem het onderzoek naar ventilatie. We moeten het belang van het openhouden van zwembaden steeds benadrukken, maar ook kunnen aantonen dat het veilig en verantwoord is. De afgelopen maanden hebben wij dit als branche en samenwerkende partijen gelukkig kunnen laten zien.”

Samen

De gevolgen van de huidige sluiting zijn volgens Jutte zeker groot, op korte en lange termijn. “Dit is natuurlijk ook een grote financiële klap. Gelukkig wordt er gewerkt aan compensatie, maar er moet ook worden voorkomen dat sommigen buiten de boot vallen. We moeten er nu alles aan doen om te zorgen dat iedereen aan boord blijft en we na de crisis samen verder kunnen in deze branche. We hebben straks ieder zwembad, zwemschool of vereniging weer nodig om alle zwemliefhebbers te kunnen laten genieten van het bewegen in het water.”
Interbad 2022