Een actueel thema in de zwembranche is energiebesparing en verduurzaming. Zo ook bij het Burgemeester Kruijff zwembad in Steenderen. Met een aantal investeringen en toepassingen is het zwembad gelukt om de energierekening te verlagen en de onderhoudskosten te drukken. Maar hoe heeft men dat nu precies aangepakt? Bert-Jan Westendorp, allround manager, vertelt enthousiast over de energiebesparingen, verduurzaming (zowel op technisch gebied als op personeelsvlak) en het voldoen aan regelgeving.
Bezoekers worden bij binnenkomst in het Burgemeester Kruijff zwembad hartelijk begroet door gediplomeerde lifeguards en vrijwilligers. Wat meteen opvalt is een prachtig buitenzwembad met ideale voorzieningen en een nette en frisse uitstraling. Een fijn zwembad om te bezoeken voor zowel jong als oud. Maar het is niet alleen een prettig zwembad, het is ook een duurzaam zwembad. De aanleiding om het bad duurzaam te maken was alweer een tijd geleden toen er een lek werd geconstateerd in de chloortank en er moest worden nagedacht over een herinrichting van de machinekamer. Uit onderzoek was inmiddels gebleken dat de reparatie van deze tank het zwembad de das om zou doen. Dit omdat er simpelweg onvoldoende saldo was. Het stichtingsbestuur, de medewerkers en de vele vrijwilligers dachten na over besparingen en alternatieven. Dat bleek reëel en bovendien duurzaam en energiebesparend.
Samen sterk
Een eventuele sluiting van het zwembad sloeg in als een bom. Vele vrijwilligers staken de koppen bij elkaar en de oprichting van Stichting Sport Cultuur en Educatie (SCE), een stichting voor de exploitatie van het Burgemeester Kruijffbad en Sporthal Het Hooge Wessel, was een feit. Onder dit stichtingsbestuur zijn verschillende besparingen doorgevoerd, waarbij de inzet van de vele vrijwilligers bewonderenswaardig is. Ze wisten stuk voor stuk hun expertise op vakkundige wijze in te zetten op diverse gebieden. Denk hierbij aan de kassa, schoonmaak, onderhoud van groen en techniek. Onder het motto ‘vele handen maken licht werk’ groeven enthousiaste sterke vrijwilligers zelf de grondsleuf voor het watertransport van het zwembad naar Aviko. Betrokken vrijwilligers vervingen de chloor- en zuurtank door dubbelwandige varioboxen. Dit leverde een aanzienlijke besparing van de vaste lasten op. Het vervangen van tanks door varioboxen gebeurde in overleg met de Omgevingsdienst, die officieel goedkeuring gaf waarmee het zwembad gegarandeerd voldoet aan de wet- en regelgeving. Deze goedkeuringsbrief prijkt in de machinekamer van het zwembad. Een investering van ruim 25.000 euro kon hierdoor voorkomen worden.
Samenwerking met Aviko
De door vrijwilligers gegraven grondsleuf is bedoeld voor de samenwerking met de buurman Aviko voor het verwarmen van zwem- en douchewater. Een aangename zwemwatertemperatuur is zo’n 29 graden, maar om dit te kunnen bewerkstelligen moeten boilers en/of ketels op volle toeren draaien. Dit kost veel energie. In Steenderen wordt de restwarmte van aardappelverwerker Aviko in de vorm van condenswater naar de machinekamer van het zwembad gepompt.