Fijne zomer!

Terwijl het Midden van Nederland nog even moeten wachten, heeft het Zuiden al vrij en sluiten vandaag de scholen in het Noorden hun deuren. Vakantie: de meesten kijken er al een tijdje naar uit. Of je nu ver weggaat of thuisblijft, even helemaal niks… Geen drukke agenda, geen deadlines, geen stress. Alleen maar doen waar je zin in hebt: wat kan je dan nog gebeuren? Wat dacht je van hoofdpijn, keelpijn of koorts? Ben je met vakantie, voel je je beroerd en kun je er helemaal niet optimaal van genieten. Het zal je misschien verbazen, maar dit gebeurt heel vaak.

Kortjakje – maar dan anders

Ben je nooit ziek, voel je je uitgerekend lamlendig in je vakantie. Hét moment waar je zo naar uit hebt gekeken. Herken je dit? Dan heb jij last van de vrijetijdsziekte. Ook wel leisure sickness genoemd of het omgekeerde Kortjakje-syndroom. En misschien heb je er nog nooit van gehoord, gelukkig dan maar, maar het komt regelmatig voor. Want wat blijkt? Als je vol adrenaline zit, duurt het een week voor je wat afstand kunt nemen van je werk. Vanaf de tweede week treedt de ontspanning in en pas in de derde week kom je helemaal tot rust.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Gevoel van stress? Door te zwemmen blijf je relaxed!

Uit balans

En waarom? Stress. Een bepaalde mate van stress is niet verkeerd, het onderdrukt immers de kleine kwaaltjes. Het lichaam maakt meer adrenaline en cortisol aan waardoor de hartslag versnelt, de bloeddruk stijgt en de bloedsuikerspiegel verhoogt. Hierdoor word je alerter en ga je efficiënter te werk. Niks mis mee. Maar als je tjokvol adrenaline en cortisol aankomt en dan meteen overgaat tot nietsdoen, is de overgang te groot. Je raakt uit balans en je bent dan vatbaarder voor ziekten. Beter is het om de eerste drie, vier dagen actief te blijven en je activiteit geleidelijk aan af te bouwen.

Fijne zomer!

Klinkt misschien allemaal logisch als je het zo leest, maar wat moet je doen om het te voorkomen? Wat vooral helpt is bewegen. Dit kan de overgang van hard werken naar volledig ontspanning versoepelen. Dus? Wat vaker zwemmen tijdens je vakantie. Wat een goed idee! En natuurlijk goed voor jezelf zorgen: rustig aan doen en goed eten. Ik kijk er naar uit, want wij gaan er ook even tussen uit. Wij blijven wel actief op social media, maar op een lager pitje. We posten en delen even wat minder op social media. En de volgende nieuwsbrief verschijnt weer eind augustus. Tot die tijd wensen wij jullie allemaal een heerlijke zomer!

Lees ook: Heb jij 8 oktober al in jouw agenda geblokt?