15 oktober ZwembadBranche Dag

Erik Scherder: ‘Beweeg voor een beter brein’

scherder-mail

‘Notoire bankzitters en kantoorklerken lopen net zoveel gezondheidsrisico’s als rokers.’ We weten allemaal dat roken slecht is voor je, maar de risico’s van zitten worden onderschat. Sinds de opkomst van de beeldschermen, zitten we meer en meer. En dat is slecht voor onze conditie. Maar niet alleen voor onze conditie, ook voor ons brein. Zo stelt Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit en auteur van ‘Het fitte brein’. Onze hersenen worden namelijk lui van te weinig lichaamsbeweging. Met alle gevolgen van dien.

Geen breinbrekers, wel beweging
Scherder houdt daarom een warm pleidooi voor het in conditie houden van ons brein. En niet door het oefenen van ingewikkelde breinbrekers, maar wel door in beweging te komen. Of te blijven. Het bewegen heeft een onschatbare waarde voor de ontwikkeling van ons brein. Onder meer het vermogen tot het nemen initiatief en het beheersen van impulsen worden volgens Scherder verbeterd door meer te bewegen. Maar ook kinderen worden slimmer wanneer ze sporten. “Beweeg dus meer, dat is niet alleen goed voor je lijf maar ook zeker voor je hersenen.” En waar kan dat beter dan in het zwembad? Ideaal ook voor mensen met lichamelijke klachten. Bewegen hoeft in iedergeval volgens Scherder niet moeilijk te zijn, je kunt het overal doen. “En bewegen is zoveel gezonder dan zitten, liggen en staan. Zelfs beter kauwen helpt al.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.ZwembadBranche Congres
Wil jij ook weten waarom iedereen vaker moet bewegen? Hoe ons brein werkt en wat de positieve gevolgen zijn van bewegen? Scherder vertelt 18 maart tijdens het ZwembadBranche Congres op aanstekelijke wijze over zijn vakgebied en zijn visie op bewegen. En hij voegt de daad bij het woord, zelf kan hij nauwelijks stilzitten. Wie hem kent van De Wereld Draait Door weet dat hij daar ook voortdurend opstaat. Kortom een lezing van Erik Scherder zul je niet snel vergeten en blijft nog lang nagalmen.

 
deel op twitter deel op facebook
 
 

congres-fb


advertentie

Hellebrekers

Een gedachte over “Erik Scherder: ‘Beweeg voor een beter brein’

  1. “En hij voegt de daad bij het woord, zelf kan hij nauwelijks stilzitten.” >> Dat noemen we tegenwoordig wel ADHD…
    Zeer ongelukkige draai in het artikel, dus !

Reacties zijn gesloten.