De dag die je wist dat zou komen: zwemles mag weer!

Corona houdt ons in de greep. Of liever gezegd in de houdgreep. Ons leven staat in het teken van cijfers, mutanten, beperkingen. En persconferenties. Nadat wij half december weer in lockdown gingen, waren deze persco’s niet heel hoopvol. Tot vorige week. Eindelijk kwam er goed nieuws, een versoepeling voor de zwembranche. Vandaag is het zover. De dag die je wist dat zou komen. Kinderen mogen weer op zwemles!

Eindelijk

Ik kan mij voorstellen dat je als zweminstructrice of -instructeur vanochtend een beetje ‘hyper’, met gezonde spanning, opstond. Na drie maanden mag je eindelijk weer doen wat je zo graag doet, kinderen met plezier leren zwemmen. Ook zullen er veel kinderen met hetzelfde gevoel zijn opgestaan. Toegegeven niet ieder kind vindt zwemles even leuk, ik weet dat uit eigen ervaring. Maar zwemmen en lol maken in het water vindt eigenlijk ieder kind leuk en bij het leren zwemen is er juist ook vooral veel aandacht voor het leren zwemmen met plezier. En tot slot natuurlijk niet te vergeten de ouders, ook zij zijn blij dat het weer zover is. Na drie sluitingen, waarvan twee lockdowns, begonnen zij een beetje onrustig te worden en zich af te vragen hoe lang het nog gaat duren voor hun kind zwemveilig is. Het moge duidelijk zijn, het wordt vandaag een dag met heel veel blije gezichten in en om het water.

Lees ook: Na 3 maanden weer zwemles: ‘Blijf dichtbij jezelf en vertrouw op je gevoel’

Stralende zomerzon

Dat doet mij aan denken aan een citaat: ‘Midden in de winter ontdekte ik in mijzelf een onoverwinnelijke zomer’. Wij zeggen vaak na regen zonneschijn komt, na de winter een zomer. Maar eigenlijk is die zomer er ook al in de winter. Ook als het donker is, kun je een lichtpuntje zien. Dat betekent dus eigenlijk dat het de kunst is om midden in de winter die stralende zomerzon te kunnen zien. Maar na een jaar corona zien wij vooral dat iedereen, de één harder dan de ander, hierdoor wordt geraakt. Het virus kan genadeloos toeslaan en ook de impact van de maatregelen is zeker niet gering. Er zijn zorgen over banen en ondernemingen, voor sommigen staat het water echt aan de lippen. Daarnaast willen wij elkaar zo graag weer ‘ouderwets’ ontmoeten, gewoon even met vrienden een terrasje pakken of met collega’s ergens inspiratie opdoen en gunnen wij de jeugd weer hun feestjes en de eenzamen een hartverwarmende knuffel.

Daarom!

Waar is dan die onoverwinnelijke zomer? Ik denk dat vandaag wel duidelijk zal worden wat het antwoord op deze vraag is. Als je vandaag weer al die blije gezichtjes in het water ziet, dan weet je meteen weer waarom je dit doet. Als je weer ziet hoe leuk de kinderen het vinden. Als je zelf ontdekt hoe leuk het is om kinderen te motiveren en uit te dagen. Hoe fijn het is om een kind wat het spannend vindt over die drempel te helpen en iets te laten wat het daarvoor niet voor mogelijk had gedacht. Het idee dat jij bij kan dragen aan de zwemveiligheid van deze kinderen, aan een leven lang plezier in het bewegen in het water. Dat gevoel, dat is de ‘onoverwinnelijke zomer’ in deze strenge winter. We merken dat als het niet kan, het verlangen naar het zwemmen in welke vorm ook groot is. Vandaag beginnen we met zwemles. De eerste stap is gezet.
Splash Software