Een A vol vertrouwen

Daar stond ik als 6 jarig meisje, klaar om de grote sprong te nemen. Mijn ouders, zus, opa en oma zaten op de tribune. De spanning ging door mijn lijf. Ik nam een grote hap lucht en kneep mijn ogen dicht terwijl ik het water in sprong. Zo ver als ik kon, zo diep als ik kon, doorgaan tot mijn adem op was. Ik zou laten zien hoe goed ik het kon. Ik snakte naar adem toen ik boven kwam en keek verschrikt om me heen. Daar midden in het zwembad tussen de kinderen die al bezig waren met hun banen kwam ik boven. Mijn ouders waren gaan staan en badmeester Nico keek opgelucht toen hij mij zag. Maar die 7 meter had ik dik gehaald!


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Nu ben ik 30 en sta ik aan die kant en kan me voorstellen dat de badmeester blij was dat ik weer boven water was. Dat ik toen met mijn ogen dicht wou gaan bewijzen dat ik het kon, kwam omdat ik genoeg zelfvertrouwen had om te weten dat het ging lukken. De eisen van het A diploma staan duidelijk zwart op wit. Als je dit programma met een goede zwemtechniek kunt zwemmen, haalt een kind zijn A. Zelfvertrouwen staat niet op het A diploma, maar wat moet je met een diploma zonder vertrouwen in jezelf.

In mijn blog over Zwemles gaf ik aan dat ik vind dat vanuit de ouders de druk en het moeten eraf moet. Als ik dit van een ouder verwacht, moet ik dat ook van mezelf verwachten. Je gaat samen met ouders de samenwerking aan. Op zoek naar wat de beste manier is voor het kind. Wat heeft het nodig en wat kunnen wij samen doen. Het oprecht kijken naar een kind is belangrijk, dan kan je benoemen wat je ziet. Want mag het kind het spannend of moeilijk vinden. Mag het opgewonden of bewegelijk zijn.

Tuurlijk! Wij zijn er toch om hun zelfvertrouwen te laten groeien? Soms is het spannend of moeilijk, maar een kind laten voelen ‘ik zie je’ en ‘ik ben er’ en ‘ik weet dat jij het kan’ daar zal het van gaan groeien. Daarvan krijgt het vertrouwen in jou en in zichzelf. Want mocht het ooit nodig zijn, dan kan het zelfvertrouwen wel eens harder nodig zijn dan de perfecte techniek.

Neline is naast zwemonderwijzer zelfstandig ondernemer en heeft haar eigen blogsite Mijngroenegras.nl om ideeën en inspiratie te delen.


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier