Bewegingsonderwijs te duur? Lekker gaan zwemmen!

‘Voor alle basisschoolkinderen, inclusief de kleuters, drie lesuren bewegingsonderwijs gegeven door een bevoegde leerkracht’ dat was het streven zoals het is verwoord in het regeerakkoord van de VVD en PvdA. Onderzoeksbureaus Regioplan en Mulier Instituut berekenden in opdracht van het ministerie van onderwijs wat dat eigenlijk zou kosten. En wat bleek: drie keer per week gymles op de basisschool door een bevoegde leerkracht is echt een heel mooi idee. Het is alleen onbetaalbaar…


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Kwantiteit en kwaliteit moeten omhoog

Het overheidsbeleid is er de afgelopen jaren op gericht te komen tot een kwantitatieve en een kwalitatieve intensivering van het bewegingsonderwijs op basisscholen. Nu gymmen de basisschoolkinderen gemiddeld 86 minuten per week en lang niet altijd door een vakdocent lichamelijke opvoeding. Op eenvijfde van de scholen (het gaat om ongeveer 400.000 leerlingen) geeft de juf of meester de gymles. Dit betekent dat er sinds de laatste meting in 2013 weinig is verbeterd. Maar als we inderdaad het streven in de praktijk gaan brengen en het bewegingsonderwijs kwalitatief gaan verbeteren en het aantal uur gymles gaan uitbreiden, kost dat dus 790 miljoen euro in vier jaar. Dit komt omdat er dan bijna 6000 extra gymleraren aangenomen moeten worden. Maar ook omdat hiervoor zo’n 2200 nieuwe gymzalen nodig zijn. En zelfs in verkiezingstijd vindt staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker dit te duur.

Gymmen in het zwembad

Maar… is al eens het rekensommetje gemaakt om die gymles in de sportzaal te vervangen door een natte gymles in het zwembad? De zwembaden zijn er al, net als de vakdocenten. Daarnaast zijn er ook al veel initiatieven waarbij samengewerkt wordt met studenten of zelfs marktpartijen. Ik zie dan ook zeker mogelijkheden. En ja, natuurlijk kost ook schoolzwemmen geld. Maar net zoveel als de hierboven berekende 790 miljoen? Ik zou het wel willen weten. Daarbij kan schoolzwemmen ook een mooie oplossing zijn voor zwembaden die nu dreigen te moeten sluiten omdat ze hun hoofd onvoldoende boven water kunnen houden. Het is natuurlijk maar net hoe je ernaar kijkt. Dus bij deze een oproep aan de staatssecretaris.

Beste heer Dekker,
als u inderdaad zo’n voorstander bent van bewegen -wat wij uiteraard heel goed begrijpen omdat bewegingsonderwijs heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen- waarom kijkt u dan niet eens naar de mogelijkheden in het zwembad voor bewegingsonderwijs in het water? De zwembaden zijn er al, moeten er natuurlijk niet meer worden gesloten, en daar zijn ook al heel veel professionals werkzaam met passie voor het vak. Daarbij is het ook nog eens goed voor de zwemvaardigheid voor onze kinderen.

Uiteraard willen wij u daar graag bij helpen. Wij kennen een aantal zeer interessante schoolzwemprojecten. Wij kijken dan ook uit naar uw reactie.

Ik ben benieuwd!

>> Lees hier het onderzoeksrapport van Regioplan en Mulier Instituut


advertentie

Dewi Online