Drukte, lastig gedrag en hoge luchtvochtigheid bemoeilijken het werk van de lifeguards

Het buitenbadseizoen is weer begonnen en dat betekent weer extra lifeguards. Een zeer verantwoordelijke baan, want het toezichthouden mag zeker niet worden onderschat. Zo blijkt ook uit onderzoek van het Mulier Instituut onderzoek uitgevoerd onder lifeguards, die toezichthouden in zwembaden. Drukte in het zwembad, lastig gedrag van bezoekers, voor de buitenbaden schittering van de zon, hoge luchtvochtigheid en moeilijke hoeken in de bassins zijn factoren die het werk als lifeguard relatief vaker bemoeilijken. Ruim de helft gaf verder aan regelmatig badgasten uit het water te sturen, omdat ze onvoldoende zwemvaardig zijn.

Veilig en plezierig

Het onderzoek geeft meer inzicht in hoe lifeguards hun taak beleven en welke belemmeringen daarbij worden ervaren en was uitgevoerd in opdracht van kennisproject NL Zwemveilig. Voor de Nationale Raad Zwemveiligheid zijn de uitkomsten aanleiding om te kijken hoe de inhoud en het bereik van de beroepsopleiding voor lifeguards in zwembaden kan worden verbeterd. Het onderzoek geeft ook aan dat de belangrijkste verbeterpunten liggen op het terrein van communicatie en overleg, pauzes, werkomstandigheden en scholing. Jarno Hilhorst, projectmanager van NL Zwemveilig: “Met dit onderzoek, de eerdere publicatie over wet- en regelgeving en de animatie over toezichthouden in zwembaden willen we kennis bij de lifeguards zelf en leidinggevenden van zwembaden en -scholen vergroten. Dit draagt mogelijk ook bij aan de waardering voor de verantwoordelijke en soms uitdagende situaties waarmee lifeguards in zwembaden te maken krijgen.” Daarnaast organiseerde FNV Publiek Belang gisteren een Masterclass voor medewerkers van zwembaden en zwemscholen, die direct contact hebben met bezoekers.

Lees ook: ‘Zwembadpersoneel vaak overbelast’: wat vindt de branche?

Masterclass

Samen met Reddingsbrigade Nederland en WiZZ, de Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen, willen de Nationale Raad Zwemveiligheid en FNV Publiek Belang dat lifeguards zo optimaal mogelijk worden ondersteund bij hun zorg voor een veilig en plezierig bezoek van gasten aan het zwembad. Hanan Yagoubi, cao-onderhandelaar bij FNV Publiek belang: ‘De FNV wordt vaak benaderd door medewerkers uit de zwembranche die zich afvragen wat nu eigenlijk hun rechten en plichten zijn. De FNV wil de zwemveiligheid in Nederland vergroten en dat begint bij het ondersteunen van de medewerkers. Zij houden vaak uren achter elkaar toezicht in een warm en luchtvochtig zwembad, zonder pauze, ze mogen niet zitten, niet eten en zelfs geen water drinken. Het is dan moeilijk om scherp blijven en de verantwoordelijkheid te dragen voor soms wel 900 kinderen in het zwembad. Tijdens de masterclass wordt onder meer ingegaan op het houden van toezicht, op aansprakelijkheid, op rechten en plichten, op het effect van werken in een zwembad op het lichaam, op werktijden en op veiligheidsvoorschriften.’

Lees hier het hele onderzoek ‘Toezichthouden in zwembaden’

AngelEye Drenkelingendetectiesysteem