In een waterrijk land als Nederland zou zwemvaardigheid een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Toch is dat voor een groeiende groep kinderen niet het geval. Steeds meer ouders kunnen zich zwemlessen niet veroorloven, waardoor hun kinderen zonder zwemdiploma opgroeien. Dit probleem, ook wel zwemarmoede genoemd, werd gisteren in Bar Laat besproken door Groen Links- PvdA Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis en zweminstructeur Ajshe Ahmetai. Donderdag 5 december dient Mohammed twee amendementen in bij de sportbegroting, waaronder een voorstel om zwembaden als essentieel te beschouwen en beter toegankelijk te maken.
Zwemarmoede
Zwemarmoede betekent dat kinderen geen toegang hebben tot zwemlessen vanwege financiële of sociale obstakels. Voor gezinnen met een laag inkomen is zwemles vaak simpelweg onbetaalbaar. Dit heeft verstrekkende gevolgen, zowel voor de veiligheid van deze kinderen als voor hun sociale ontwikkeling. Mohammed weet uit eigen ervaring hoe groot de impact is. Pas dit jaar behaalde hij zijn zwemdiploma en overwon hij zijn angst voor water. Als kind van ouders die zwemles niet konden betalen, groeide hij op met de beperkingen van zwemarmoede. “Buitenspelen of met vriendjes langs het water lopen is dan altijd spannend, gelukkig is het goed gegaan.” Naast veiligheid wijst Mohammed ook op de schaamte en het gevoel van isolatie die het gebrek aan een zwemdiploma met zich meebrengt. Zweminstructeur Ajshe Ahmetai sloot zich hierbij aan. Kinderen zonder zwemdiploma kunnen niet meedoen aan schoolreisjes naar het zwembad of zomerse uitstapjes met vrienden. “Een tiener zonder diploma gaat niet met zwembandjes het water in. De schaamte en sociale uitsluiting zijn enorm.” Zwemvaardigheid is daarmee niet alleen een veiligheidskwestie, maar ook essentieel voor volwaardige participatie in onze samenleving, zo benadrukten beiden.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Financiële steun
Hoewel er fondsen bestaan om ouders financieel te ondersteunen, toont het recente onderzoeksrapport Sport- en zwemlesregelingen voor mensen met een laag inkomen aan dat deze vaak moeilijk te vinden of te begrijpen zijn. Veel ouders weten niet dat er hulp beschikbaar is, en wie dat wel weet, loopt regelmatig vast in complexe aanvraagprocedures. De informatie is verspreid, juridisch van toon en vaak niet afgestemd op de doelgroep. Bovendien verschillen de voorwaarden en vergoedingen per gemeente, wat de ongelijkheid verder vergroot. Maar zwemveiligheid mag geen privilege zijn, het is een basisrecht. Reden dat Mohammed twee voorstellen donderdag 5 december zal indienen als amendementen op de sportbegroting:
- Een beschermende status voor zwembaden: Zwembaden zouden dezelfde status moeten krijgen als bibliotheken, met een wettelijke zorgplicht voor gemeenten. Dit zou betekenen dat elke gemeente verantwoordelijk wordt voor het toegankelijk houden van zwembaden. Hiermee wordt gegarandeerd dat er voldoende water is om te leren zwemmen en dat ouders niet te ver hoeven reizen om hun kinderen op zwemles te doen.
- Meer financiering voor zwemfondsen: Vanaf januari een half miljoen euro extra beschikbaar stellen voor fondsen die zwemlessen betaalbaar maken voor gezinnen met lage inkomens. Deze middelen moeten ervoor zorgen dat meer kinderen een zwemdiploma kunnen halen, ongeacht hun financiële situatie of achtergrond.
Lees ook: Wanneer je één lijn trekt, maakt het niet meer uit waar je woont
Iedereen zwemveilig
Met deze voorstellen hoopt Mohandis niet alleen het aantal kinderen zonder zwemdiploma terug te dringen, maar ook de ongelijkheid in zwemonderwijs te bestrijden. Hij doet daarbij een beroep op gemeenten, zwembaden en scholen, die allen volgens hem een rol spelen in het leren zwemmen van kinderen. “Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat zwemvaardigheid voor iedereen bereikbaar wordt.” De oproep van Mohammed en Ajshe was in ieder geval duidelijk: zwemarmoede moet de wereld uit. Zwemveiligheid is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van kansengelijkheid. Door zwemles voor alle kinderen toegankelijk te maken, ongeacht afkomst of financiële situatie, creëren we een samenleving waarin ieder kind veilig en volwaardig kan opgroeien. Laten wij hopen dat politiek Den Haag er daar morgen ook zo over denkt.