11 oktober - ZwembadBranche Dag

‘De eerste die deze handschoen oppakt, is in mijn ogen spekkoper’

Het zwembad is een plek voor jong en oud om te bewegen, te leren zwemmen en te trainen. Maar zeker ook om te recreëren. Voor het recreatief zwemmen heb je meer nodig dan een bak met water. Elementen als glijbanen en golfslag, maar ook geluid en licht en niet te vergeten gastvrijheid en horeca maken een dagje zwemmen tot een beleving. Tijdens dit jubileumjaar blikken wij graag terug. Deze keer kijken we naar beleving binnen de zwembranche. Hoe heeft de beleving in het zwembad de afgelopen 15 jaar zich ontwikkeld? Wij vroegen het aan Walter Jonker, eigenaar van Pretwerk.

Foto: Virtual Reality waterglijbaan Optisport Sonsbeeck

Walter Jonker schrijft dagelijks over recreatie en voor zijn werk reist hij ook naar het buitenland om daar inspiratie op te doen voor nieuwe concepten. Hij heeft daar dan ook al veel mooie projecten op het gebied van recreatie gezien. “In de landen over onze landsgrenzen zie ik aquaparken waar de beleving tot in detail is uitgevoerd. Waterparken zoals Disney’s Waterpark Orlando waar je niet komt om te zwemmen, maar om je te laten vermaken met spectaculaire attracties.” Alleen bovenaan het lijstje van Jonker staat Sandcastle Waterpark, een overdekt waterpark in Blackpool Engeland. “Dit park is echt het neusje van de zalm.”

Vergelijkbare parken ziet Jonker nog niet in Nederland, zover zijn wij hier nog niet. Winnaars van awards voor beste zwemparadijzen in Nederland zijn nog altijd de Aquadomes van Center Parcs uit de jaren 70. Op het gebied van waterrecreatie zijn de ontwikkelingen in het buitenland de afgelopen 15 jaar sneller gegaan dan in Nederland. “Natuurlijk hebben wij hier ook niet stilgezeten, neem bijvoorbeeld de glijbaan. In de afgelopen 15 jaar is dit veranderd in een beleving waar je met banden in kunt gaan, cones die de glijbaan een ervaring geven, gebruik van interactiviteit en games en natuurlijk licht en geluid. Daarnaast zie je dat de sprayparks enorm in opkomst zijn. Ook hier speelt interactie een grote rol en wordt er veel gewerkt met het verrassingseffect van water door onder meer fonteinen. Daarnaast zie je de koppeling met wellness zoals bubbelbaden en zoutgrotten. Maar er valt volgens Jonker nog veel meer te doen, we moeten naar een experience economie toe.

Lees ook: Virtual Reality waterglijbaan: voel je een astronaut in het zwembad

Als Jonker kijkt naar het buitenland ziet hij nog wel veel mogelijkheden voor zwembaden. “Denk aan het aanbieden van ‘pluspakketten’. Je betaalt een toegangsprijs en daarnaast kun je het verblijf uitbreiden met spectaculaire attracties en dienstverlening, waar je aanvullend voor moet betalen. Of denk aan het creëren van een eigen privé cabine voor bezoekers waar je de hele dag kan vertoeven terwijl je tussendoor op je gemak het park verkent.” Daarnaast denkt Jonker dat er nog veel meer uit de horeca valt te halen. “Wat je nu vaak ziet, is dat de horeca er meer bijhangt of je moet zelfs van de zwemzaal af. Wat je wil is dat mensen tussendoor even gaan zitten, wat lekkers nuttigen en weer gaan zwemmen.” Mooie voorbeelden voor de horeca ziet Jonker ook bij festivals. “Je ziet een enorm veelzijdig aanbod met gezonde producten waar de bezoeker ook meer geld voor over heeft. Mensen die een dagje uit zijn, willen best meer besteden aan iets dat bijzonder en van kwaliteit is. Het hoeft echt niet altijd het vertrouwde (ongezonde) frietje te zijn. Mensen willen ook wel eens wat anders, mensen willen een belevenis.” Tot slot ziet Jonker ook veel kansen in publiek private samenwerking. “Je ziet nu al wel dat recreatieparken met zwembaden hun water op daluren verhuren voor zwemles. Maar dit kan naar mijn idee nog op veel grotere schaal. Met het waterpark bij Plopsaland heeft de gemeente afgesproken dat tijdens de daluren scholen kunnen komen zwemmen.”

Kortom, kansen genoeg. Natuurlijk realiseert Jonker zich zeker dat er zwembaden nodig zijn om diverse behoeften te voorzien; ook voor rustig banen zwemmen en zwemlessen zijn specifieke faciliteiten nodig. ”Ik ben zelf een banenzwemmer, en weet hoe vervelend het is als dat is gecombineerd met spelelementen” Er liggen volop kansen om van ‘een dagje zwemmen’ een belevenis te maken voor jong en oud. Om er een dagje uit van te maken zijn er nog veel mogelijkheden. Ik geloof ook zeker in een groot waterpark waarin alle verwachtingen worden overtroffen, alleen dat vraagt wel lef. De eerste die deze handschoen oppakt, is in mijn ogen spekkoper.”

Lees in ZwembadBranche #74 ook de visies van Eduard Leurs en Stan de Haas over ’15 jaar beleving in de zwembranche’
Sera Dataduiker