Bewust horecapunt ZBBD18: ‘Een bewust alternatief aanbieden op een leuke en originele manier’

In voetballand is het al een begrip: de bewuste kantine. Wat Lili Genee-Pirayesh betreft  komt daar binnenkort ook de horeca van zwembaden bij. De insteek: meer gezonde producten aanbieden en vooral ook dat bredere assortiment laten zien.  Hoe je die verandering realiseert? Lili heeft daar uitgesproken ideeën over. Maar voor haar is vooral samen optrekken belangrijk. “We zoeken verbinding in de hele keten.”

Sportomgeving

Het lijkt simpel, want bij een goede sportomgeving hoort natuurlijk gezonde voeding. Alleen de praktijk is weerbarstig. Ook in de horeca van veel zwemaccommodaties heeft het witte broodje met ham of kaas nog vaak de overhand. Net als het patatje en de snacks. Als aanjager van de campagne Vullen Of Voeden praat Lili ook regelmatig met zwembadmedewerkers. En dat kan en moet anders, vindt zij. “Maar niet door te dwingen, dat werkt niet. Wel door op een leuke en originele manier, een bewust alternatief aan te bieden.”

Lees ook: Een gezonde kantine met JOGG

Gedragsverandering

Daarom zoekt Lili betrokken medewerkers die het voortouw willen nemen bij wat zowat de moeilijkste tak van sport is: gedragsverandering.  Het begint voor haar met bewustwording achter de balie. “Wat schuif je door naar kinderen? Wat verkoop je?” Lili doet een beroep op de maatschappelijke betrokkenheid van werkgevers. Zij moeten de aanzet geven en hun team stimuleren op een andere manier naar het horecagedeelte te kijken. Hoe? Door een commissie in het leven te roepen die zich beijvert om meer gezonde producten in de horecagelegenheid aan te bieden. Maar niet vrijblijvend, dan schiet het zijn doel voorbij. “Je moet een dergelijke commissie de noodzakelijke vrijheid en een budget geven.” Lees het hele interview met Lili Genee-Pirayesh in de beurseditie van ZwembadBranche #65.

Wil jij meer weten over bewuste horeca? Kom dan op dinsdag 9 oktober langs bij het ‘Bewuste Horecapunt’ tijdens de ZwembadBranche Dag. Hier staan Vullen of Voeden tussen 09.00-13.00 en Team:Fit (JOGG) tussen 10.00-14.00. En wil je meedenken over bewuste horeca in zwembaden, houd onze site in de gaten voor de inspiratiesessie ‘Bewuste Horeca’.
Variopool