‘Beter goed gejat, dan slecht bedacht’

Ze werken niet in hetzelfde zwembad, niet in dezelfde gemeente en zijn ook geen collega’s. Toch trekken ze veel met elkaar op en delen hun kennis en expertise. Waarom? Voor Linda van Iersel-Touw is het eigenlijk heel vanzelfsprekend en zij stelt meteen de wedervraag: ‘waarom niet?’ Voor Gerben van Dijk geldt hetzelfde, beiden zien elkaar totaal niet als concurrenten. Ze zoeken elkaar juist graag op om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen, van jong tot oud, met plezier naar het zwembad komen.

Kennis uitwisselen

Zowel Gerben als Linda zijn begonnen als toezichthouder, maar beiden ambieerden een leidinggevende functie en zo geschiedde. Gerben werkt sinds 2010 als coördinator bij sportbedrijf gemeente Waalwijk waar de zwembaden Olympia en Zijdewinde onder vallen. Linda heeft als teamleider bij Sportbedrijf Tilburg de leiding over een van de drie zwembaden, namelijk Recreatiebad Stappegoor. Maar ze staan er niet alleen voor en sinds 2019 wisselen zij samen met zwembaden uit de regio Noord-Brabant en Zeeland kennis uit en helpen elkaar waar nodig, immers ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. 


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: ‘In Denemarken neemt sport een essentiële rol in de samenleving in, een mooie blauwdruk voor ons’

Regio

Het begon, zo vertelt Linda, met een gesprek tijdens een cursus over zwemles en het is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van zwembaden uit de regio dat elkaar bijstaat in raad en daad. “Ik raakte met Gerben aan de praat over zwemles in dieper water. Ik wilde daar graag meer over weten en zo ontstond het idee om even langs te gaan. Al doende wisselden we meer kennis uit en al snel breidde het uit, steeds meer zwembaden haakten aan. Dit was net voor de coronapandemie en toen deze eenmaal in volle gang was, merkten we al snel hoe waardevol zo’n netwerk is. Na een persconferentie was er vaak weer veel veranderd, maar wat betekende dat voor ons? Het protocol voor de zwembaden liet dan even op zich wachten, alleen wij moesten er de volgende dag wel mee aan de slag. Dan is het handig als je dit met elkaar kunt oplossen.” Waar Gerben aan toevoegt dat het ook prettig was voor de klanten. “Doordat wij hierin samen optrokken, wist je ook dat het niet in elk zwembad weer anders was. Waar zij dus ook naartoe zouden gaan, de aanpak was hetzelfde.” Hoewel de hectiek niet altijd fijn was, is het wel iets waar Linda goed onder gedijt. “Het was natuurlijk een hele nare tijd, maar in het zwembad heb ik mij eigenlijk nooit verveeld. Ik hou wel van afwisseling en steeds kijken hoe het wél kan. Ik leef dan echt helemaal op, laat dat maar aan mij over.” Ook Gerben kijkt graag naar mogelijkheden en bijt zich ergens in vast als hij erin gelooft, wat hem uiteindelijk ook zover heeft gebracht. “Als toezichthouder en zwemonderwijzer bemoeide ik mij graag met het reilen en zeilen in het zwembad en deinsde er niet voor terug om ergens tegen aan te schoppen als ik dacht dat het ook anders kon. Sinds 2010 werk ik als coördinator en zit ik helemaal op mijn plek.” 

Lees het gehele interview met Gerben en Linda in ZwembadBranche #93


advertentie