Besparen door de temperatuur te verlagen?

De gas- en energieprijzen nemen toe en bij steeds meer zwembaden loopt het vaste contract af, waardoor de prijzen ineens sterk stijgen. Over compensatie wordt gesproken, maar dit is voor nu nog weinig concreet. Naast het (versneld) verduurzamen van zwembaden wordt gezocht naar andere mogelijke besparingen. De gemeente Utrecht heeft de watertemperatuur in de gemeentelijke baden Den Hommel en de Kwakel verlaagd met 1 tot 1,5 graad en ook de temperatuur van het douchewater is omlaag gegaan naar 35 graden. Kan de branche besparen door de temperatuur te verlagen?

Noodzaak evident

Voor Berry Werkman Manager zwembad Den Hommel/De Krommerijn is het duidelijk dat er nu moet worden ingegrepen. “De noodzaak om de temperaturen binnen de Utrechtse zwembaden te verlagen zijn gezien de huidige omstandigheden omtrent het energievraagstuk evident. Natuurlijk is het afwachten hoe de bezoekers hierop zullen reageren, maar omdat de maatregelen nog maar een paar dagen geleden zijn genomen valt daarover nog weinig te zeggen. Daarnaast zakt de temperatuur van het zwembadwater natuurlijk langzaam en is het dus niet van het één op het andere moment voelbaar. Maar tot op heden hebben we geen klachten gekregen van de bezoekers.” Berry realiseert zich heel goed dat de temperatuur vooral voor kwetsbare groepen zoals peuters, kleuters en senioren van groot belang is. “Wij hebben daar ook uiteraard rekening mee gehouden. De temperatuur bij zowel de doelgroepen- als de wedstrijdbaden zijn verlaagd, maar bij de doelgroepenbaden is het water nu 31 graden en dus nog aangenaam voor het peuter-, kleuter- en seniorzwemmen en ook voor de cliënten van de fysiotherapeut. Voor de gebruikers van de wedstrijdbaden is het verlaagd naar 27,0 graden, de impact van de temperatuur is voor deze gebruikers over het algemeen minder groot.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Meer weten over duurzame toepassingen? Doe de duurzaamheidstour tijdens de ZwembadBranche Dag en ga langs een aantal exposanten die je hierover alles kunnen vertellen.

Minimale besparing

Voor het Molenduinbad in Norg maakt Joost Veenema zich nog geen zorgen over de gasrekening, de tarieven liggen voor het komende anderhalve jaar vast en zijn nu gunstig. De tarieven voor elektriciteit niet en deze zijn de afgelopen periode flink gestegen. Enige tijd geleden is het Drentse zwembad verduurzaamd waardoor het gasverbruik is afgenomen, maar door de stijgende energieprijzen is de rekening evengoed hoog. “Door de aanschaf van warmtepompen is de helft van het gasverbruik geëlektrificeerd en de energie die hiervoor nodig is, wekken wij op met zonnepanelen waarbij alle benutbare ruimte nu in gebruik is. Maar door de energieprijzen is de rekening nu verdubbeld, het moet dus niet veel duurder worden.” Maatregelen zoals het verlagen van de temperatuur van het zwemwater of de douches is voor Veenema nu geen optie. “In ons zwembad komen veel jonge kinderen en oudere mensen, als we de temperatuur verlagen verliezen we onze klanten. Een aanpassing van het douchewater geeft voor ons slechts een minimale besparing.” Vanwege de toegenomen lasten heeft Veenema voor het eerst een tussentijdse prijsaanpassing gedaan, maar hij vindt het wel lastig. “Normaal passen we 1 januari de prijzen aan, nu hebben we dat 1 augustus al gedaan. Maar het moet voor iedereen wel toegankelijk blijven en daarbij wil je jezelf ook niet uit de markt prijzen.”

Lees ook het artikel Van de coronacrisis naar een energiecrisis: wat betekent dit voor de zwembranche? met daarin onder meer de volledige reactie van Joost Veenema in ZwembadBranche #85.

Comfort

Volgens zwembadtechneut Maarten Keuten kun je zeker energie besparen door de watertemperatuur te verlagen, maar blijft het maatwerk. “De kostprijs voor warmte is afhankelijk van de manier waarop die warmte wordt opgewekt en de winst kan dus ook behoorlijk uiteenlopen.” Het heeft in ieder geval weinig invloed op de waterkwaliteit. “Sterker nog, de kwaliteit wordt er eigenlijk eerder beter van. Zwemmers zweten bij een lagere temperatuur minder en legionella heeft minder groeikansen, beide belangrijke parameters voor de waterkwaliteit.” Wel kan het van invloed zijn op de beleving. “Zwemmers hebben altijd een goede ‘neus’ voor de watertemperatuur, het zou me niks verbazen als zij een daling van 0.1°C al kunnen merken. Maar er zullen er ook zijn die het nauwelijks in de gaten hebben.” Ook het verlagen van de temperatuur van de douches heeft volgens Keuten vooral effect op het comfort. “Douches moet je uiteraard regelmatig thermisch desinfecteren met water van 60°C of meer, de temperatuur tussendoor heeft geen invloed op de kwaliteit ervan.” Maar nog beter is het volgens Keuten om te zorgen dat men korter doucht. “Eigenlijk zouden we een dynamische douche-systeem moeten ontwikkelen. De douche begint warm, maar na een minuut douchen daalt de temperatuur langzaam. Als bezoekers dan langer willen douchen kost dat geen extra energie. Het is dan ook maar de vraag hoeveel mensen er nog langer wíllen douchen…”