23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Belevingsarchitectuur is de artistieke vertaling van de zintuiglijke beleving’

Het zwembad is een plek voor jong en oud om te bewegen, te leren zwemmen en te trainen. Maar zeker ook om te recreëren. Voor het recreatief zwemmen heb je meer nodig dan een bak met water. Elementen als glijbanen en golfslag, maar ook geluid en licht en niet te vergeten gastvrijheid en horeca maken een dagje zwemmen tot een beleving. Tijdens dit jubileumjaar blikken wij graag terug. Deze keer kijken we naar beleving binnen de zwembranche. Hoe heeft de beleving in het zwembad de afgelopen 15 jaar zich ontwikkeld? Wij vroegen het aan Stan de Haas, de belevingsarchitect.

Een zwembad is meer dan een bak met water, het is een beleving. Tenminste dat kan het zijn. Onderzoek toont aan dat de totale aankleding van een ruimte of locatie grote invloed heeft op de beleving van een bezoeker. Het is iets wat Stan de Haas van PoolSensations al heel lang fascineert en inmiddels heeft hij al vele unieke belevingen gecreëerd die de verwachting overtroffen. “Ik noem het ‘belevingsarchitectuur’, de artistieke vertaling van de zintuiglijke beleving. Het zwembad is niet meer een gebouw met blauwe tegels tot aan de nok toe. Veel meer wordt er gewerkt met allerlei verschillende materialen en technieken om er een sfeer neer te zetten.”

Beleving vraagt om een investering, maar levert ook zeker wat op. “Ik zie de laatste jaren mooie voorbeelden van zwembaden waarbij de investering wordt terugverdiend. De bezoekers komen van verder weg en blijven langer in de accommodatie, waardoor zij ook meer besteden. Daarnaast komen deze bezoekers weer terug.” Het bewijs voor De Haas dat er de laatste 15 jaar grote stappen zijn gezet, nadat er lange tijd weinig aandacht voor was in de zwembranche. “Waar het in de jaren zeventig begon met mascottes en thema’s als jungle en piraat, wordt de laatste 15 jaar veel meer gedaan aan thematisering. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van verlichting, geluid en kleur. Hiermee kun je totaal verschillende sferen creëren, precies afgestemd op je doelgroep. Of het integreren van de horeca, een belangrijke toevoeging om extra omzet te genereren. Zeker nu mensen ook bereid zijn om meer te betalen voor een gezond en gevarieerd aanbod.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: ‘Investeren in recreatie is nog steeds spannend’

Zwembaden zijn zich de afgelopen vijf jaar steeds meer gaan onderscheiden. Zij zijn zich ook bewuster geworden van hoe zij zich kunnen positioneren. Je bent er als zwembad niet alleen maar voor de inwoners in de directe omgeving die komen voor zwemles en baantjes te zwemmen. Je kunt als je echt je zwembad thematiseert een veel groter verzorgingsgebied bereiken. Men komt dan van heinde en ver naar jou voor een dagje recreatie. En nog belangrijker, men komt er ook weer voor terug. Een belangrijk rol hierbij is volgens De Haas weggelegd voor storytelling. “Als je een beleving meegeeft die blijft hangen, gaan mensen dit rondbazuinen. En je kunt dit zelf sturen, jij kunt als zwembad de beleving controleren. Jij hebt invloed op het verhaal dat men gaat rondvertellen aan vrienden en bekenden of op social media.” Onderschat hierbij niet de waarde van hospitality. “Een glimlach kost niks en levert heel veel op. Medewerkers die het idee van beleving snappen en kunnen overbrengen, zijn enorm waardevol. Dit is bepalend voor hoe lang mensen blijven en of zij weer terugkomen.”

Vroeger waren zwembaden gebouwen waar je als je eenmaal binnen was, snel weer naar huis wilde. Maar daar is dus verandering in gekomen. “Het is meer een dagje uit geworden, mede dankzij de exploitatiemaatschappijen. Door privatisering zijn er patronen doorbroken en is de markt in beweging gebracht. Beleving is naar een hoger niveau getild. Het besef dat je thematisering niet even tussendoor doet maar dat het vraagt om een professionele aanpak, is toegenomen.” Als voorbeeld noemt De Haas het thema ‘Kerst’. “Dit is meer dan de kerstboom van zolder halen en optuigen. Gelukkig ziet men dit ook steeds meer en wordt er ook budget voor vrijgemaakt.” Wat verwacht De Haas voor de toekomst? “Ik ben positief gestemd, er is steeds meer aandacht voor. Ik kijk er dan ook naar uit om in de toekomst samen met mijn klanten te werken aan nog veel meer mooie projecten.”


advertentie

Dewi Online