23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Avondlockdown verlengd: wat is de impact op de zwembranche?

De avondlockdown is verlengd tot 14 januari en de basisscholen en de BSO zijn volgende week dicht. Dit heeft geen gevolgen voor het zwemonderwijs, behalve dan voor het schoolzwemmen. Maar niet uitgesloten wordt dat de maatregelen zullen worden aangescherpt. De nieuwe omikronvariant maakt het lastig, er is nog weinig bekend over de effecten en dus is voorzichtigheid geboden. Tot 14 januari dus in ieder geval sluiting van de zwembaden om 17.00. Wat is hiervan de impact op de zwembranche? Wij vroegen de branche om een reactie, vandaag en morgen lees je deze hier.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



‘Sporten en dus ook (leren) zwemmen is essentieel’

Guust Jutte van de samenwerkende partijen in de zwembranche vindt het voor de branche teleurstellend, maar benadrukt ook dat de zwembaden nog wel open zijn. “Gelukkig kunnen er nog activiteiten doorgaan en daarbij ben ik ook blij dat er niet voor is gekozen om het zwemonderwijs net zoals het basisonderwijs te sluiten. In de basisscholen lopen de cijfers hard op en bij de zwemles gaat het om dezelfde kinderen, maar de setting is natuurlijk heel anders. Het chloorwater breekt het virus af, de ventilatie is optimaal en er is nauwelijks intensief contact.” Ook voor de lesgevers ziet Guust geen verhoogd risico. “Het zwembad is nog nooit een brandhaard geweest, maar uiteraard moet iedereen hier zelf een afweging in maken. Als je kwetsbaar bent en het niet vertrouwd, moet daar begrip voor zijn.” Hoewel het geen totale lockdown is, realiseert Guust zich terdege dat ook deze maatregelen niet zonder gevolgen zijn. “Er zijn minder zwemlessen en dat is niet goed voor de zwemveiligheid, hoewel we nog wel even hebben tot aan de zomer. Daarnaast kan er minder worden gezwommen wat van invloed is op de vitaliteit van veel mensen.” Net zoals Rutte aangaf in de persconferentie, vindt ook Guust dat we daarom meer vooruit moeten kijken. “Er wordt serieus gekeken om het zo te organiseren dat de impact van het virus minder groot is.” Op korte termijn hoopt Guust vooral dat wanneer er kan worden versoepeld, dit zal gelden voor de sport. “Sporten en dus ook (leren) zwemmen is essentieel en moet als laatste worden ingeperkt en als eerste weer worden versoepeld. Daar blijven wij ons zeker hard voor maken. Vvoor nu is het niet reëel te denken dat de maatregelen voor 15 januari worden teruggedraaid, dit is de politieke werkelijkheid die we moeten accepteren.”

Lees ook: ‘Afname van motoriek en toename van gewicht vertragen het leerproces van zwemmen‘

‘We moeten echt opkomen voor de zwemveiligheid van onze kinderen’

Shiva de Winter, zwemschooleigenaar en oprichter Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, vindt de maatregelen onacceptabel en vreest voor de zwemveiligheid van kinderen. “Door de voortzetting van de avondlockdown zonder een uitzondering voor de zwemles, zitten te veel kinderen thuis. Naast de kinderen waar geen zwemles voor is doordat het zwembad eerder moet sluiten, zijn er ook kinderen die niet naar binnen mogen omdat hun ouders geen geldige QR-code hebben. Je ziet dat er in privé zwembaden lessen worden georganiseerd door ouders zelf, maar dat kan natuurlijk echt niet.” Volgens Shiva lijkt het belang maar niet door te dringen in Den Haag. “Kinderen hebben continuïteit nodig in het leerproces, deze maatregelen hebben een enorme impact en dat halen we niet zomaar in. Daarnaast zei Hugo de Jonge ook dat wij volgende herfst vrijwel zeker weer met een corona opleving te maken zullen krijgen. Dit mag dan niet steeds ten koste gaan van het zwemonderwijs.” Shiva is blij dat sommige Tweede Kamerleden zich blijven inzetten voor de zwemveiligheid van kinderen, maar vindt dat de branche meer van zich moet laten horen. “GroenLinks en de SP hebben een nieuwe reeks Kamervragen ingediend en wederom aandacht gevraagd voor de groep kinderen die nu in de problemen dreigt te raken door de huidige maatregelen die indruisen tegen de eerdere adviezen van het OMT om voor zwemonderwijs een uitzondering te maken. Langzaamaan klinken er wel stemmen dat het zo niet langer kan, maar nog te weinig. We moeten echt opkomen voor de zwemveiligheid van onze kinderen. Alleen samen kunnen wij ervoor zorgen dat kinderen veilig hun leven lang kunnen genieten van zwemmen.”