Save the date - ZwembadBranche Dag

Avondlockdown verlengd: ‘zwemles heeft nu prioriteit’

Sinds november zijn er weer coronamaatregelen en sinds december hebben we een avondlockdown. Afgelopen dinsdag vertelde Mark Rutte ons dat de avondlockdown wordt verlengd en dat er mogelijk nog meer aanscherpingen komen. Over de omikronvariant is nog veel niet bekend, maar gevreesd wordt wel weer voor een toenemende druk op de zorg. Voor zwembaden en zwemscholen betekent het continu schakelen en alles in het werk stellen om zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan. Linda van Iersel, teamleider Recreatiebad Stappegoor, vertelt hoe zij dat samen met haar teamleiders doet.

Continuïteit

Na de invoering van de avondlockdown heeft Linda van Iersel, teamleider Recreatiebad Stappegoor, samen met de teamleiders van de andere twee gemeentelijke zwembaden in Tilburg de zwemlessen meteen ingekort. “Zwemles heeft prioriteit en dus geven we nu geen 45 minuten maar 30 minuten les.” Linda realiseert zich dat dit impact heeft, maar ziet ook dat iedereen hier creatief mee omgaat. “De instructeurs laten de kinderen veel meer zelfstandig en in groepjes werken, waardoor het rendement toch hoog blijft. Maar bovenal kunnen we zo continuïteit bieden.” Deze kerstvakantie staan er ook weer extra lessen op het programma. “Kinderen kunnen dan vijf dagen achter elkaar 45 minuten lessen, dat geeft natuurlijk een enorme boost. Daarbij vinden de kinderen het leuk en zijn de ouders enthousiast, we hebben al veel aanmeldingen.” Voor aankomende week heeft Linda dit niet ingepland. “Er is duidelijk aangegeven dat de kinderen van de basisschool nu niet de drukte moeten opzoeken, dan vind ik het niet gepast om extra activiteiten te organiseren.” Al eerder heeft men ook het aantal zwemlessen uitgebreid. “Om de wachtlijsten niet te veel te laten oplopen, geven we nu ook in het Robbenbad van Recreatiebad Stappegoor les. Voorheen deden we dat niet omdat het een bad is met diep water, maar we zijn begonnen met de diepwater zwemlesmethode en het gebruik van drijfpakjes. Hierdoor konden we 40 nieuwe groepen starten en dat merken we bij de wachtlijsten.” Linda maakt zich alleen zorgen over kinderen die nu wel langer moeten wachten. “Wij konden gelukkig opschalen, maar niet iedere zwemlesaanbieder kan dat. Wat dan automatisch betekent dat er meer kinderen later zwemvaardig zijn. Zwembaden zijn hier natuurlijk op bedacht en extra alert op, maar ouders realiseren zich vaak nog onvoldoende hoe gevaarlijk water kan zijn. Hoe ouder kinderen zijn, hoe meer zij worden losgelaten en de risico’s bij open water zijn natuurlijk groot. Wij moeten ouders hier echt bewust van maken.”

Lees ook: Avondlockdown verlengd: wat is de impact op de zwembranche?

Veilig en verantwoord

Daarnaast vallen er nu ook veel doelgroep activiteiten uit. “Verplaatsen is geen optie, gelukkig kunnen de ouderen nog wel steeds overdag werken aan hun vitaliteit.” Ervaring leert dat zwemmers terugkomen na een lockdown, maar Linda weet niet of dit nu ook zo zal zijn. “Het is afwachten, maar ik heb wel goede hoop.” Als het aan Linda ligt, komen er in ieder geval geen aanscherpingen voor de zwembranche. “Ik geloof zeker dat overal goed over is nagedacht, maar ik ben er ook heilig van overtuigd dat het zwemmen veilig en verantwoord is. Wij kunnen onze bezoekers goed reguleren middels bloktijden en reserveringen.” Linda hoopt dan ook dat deze avondlockdown niet veel langer gaat duren, hoewel het zwembad zich ook met een bezetting van 75% gelukkig wel staande heeft weten te houden.” Natuurlijk hebben we het afgelopen jaar minder bezoekers kunnen ontvangen, maar door het werken in tijdblokken viel het enigszins mee. Sterker nog, het scheiden van het familiezwemmen en recreatief zwemmen in blokken bleek heel succesvol. Het werd zeer gewaardeerd en dat houden we er dan ook zeker in.” Het reserveringssysteem daarentegen vindt Linda minder succesvol. “Mensen willen graag spontaan komen, zonder eerst via de site te reserveren. Omdat we nu willen waken voor te veel bezoekers, passen we het weer toe voor familiezwemmen en recreatief zwemmen, maar het heeft echt niet onze voorkeur.” Daarnaast merkt Linda dat er de laatste tijd veel meer onbegrip is en hoopt dat ook dit van tijdelijke aard is. “Na elke verandering is het even wennen, maar tegenwoordig lopen de gemoederen wel hoog op. Zeker na de invoering van het coronatoegangsbewijs merkten wij weerstand en dat was heel onaangenaam. Reden ook dat wij, net als meerdere zwembaden, beveiliging hebben staan bij de deur. Sommige ouders hebben hun kind tijdelijk van de zwemles gehaald, gelukkig gaat het om een relatief kleine groep. Maar elk kind dat niet komt, is er natuurlijk één te veel.”
Pomaz