Arjan Erkel op het ZwembadBranche Congres

Arjan Erkel is bijna twee jaar gegijzeld door gemaskerde rebellen in Rusland. Hij dacht het niet te overleven, maar eenmaal in deze situatie leerde hij er -hoe bizar het ook klinkt- mee om te gaan. Op boeiende wijze vertelt Arjan zijn verhaal en plaatst hij het in de huidige tijd waar verandering en onzekerheid centraal staan. Hoe blijf je gemotiveerd onder hoogspanning, houd je de controle en beweeg je mee zonder jezelf te verliezen: hoe overtref je jezelf en bevrijd je jezelf van dat wat je tegenhoudt?

Tussen hoop en wanhoop

Arjan werd 607 lange dagen opgesloten in zwaar beveiligde slaapkamers en koude kelders. Tot slot verbleef hij maar liefst 15 maanden in een ondergronds hok van slechts anderhalf bij twee meter in gezelschap van muizen en insecten zonder besef van dag of nacht. Zijn hok werd ononderbroken bewaakt door zwaarbewapende mannen met bivakmutsen. Op mentaal vlak werd Arjan voortdurend heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Hij was volledig afhankelijk van anderen om zijn vrijheid terug te krijgen en voelde zich dikwijls eenzaam en verlaten. Het is voor ons niet voor te stellen hoe dit moet zijn geweest, maar het lukte Arjan om zich er doorheen te slaan door de situatie volledig te accepteren en zich te vermannen. Hij besloot het heft in eigen handen te nemen en begon op enig moment zelfs contact te leggen met een aantal van zijn bewakers. Ook bepalend was de steun van zijn geliefden na zijn vrijlating in 2004, mede daardoor kon hij zijn leven weer op de rails krijgen.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Onuitwisbare indruk

Deze confrontatie met zichzelf heeft Arjan geleerd dat hij in staat is om zichzelf te overtreffen en dat de macht en invloed die hij kan uitoefenen vele malen groter is dan hij ooit had gedacht. Daarnaast heeft muziek zijn leven positief beïnvloed. Door tijdens zijn gevangenschap keer op keer te zingen en de muziek in zijn hoofd voorbij te laten gaan, wist Arjan hier veel kracht uit te putten. Met deze inzichten wil hij anderen inspireren om de regie over je eigen leven te krijgen en te houden. Hier is geen levensbedreigende situatie voor nodig, het is een kwestie van doen, lef tonen en jezelf bevrijden van dat wat je tegenhoudt. Door dit tijdens het ZwembadBranche Congres muzikaal te omlijsten met gitarist Jan Wilm Tolkamp neemt hij je op indrukwekkende wijze mee in zijn verhaal en laten zij samen een onuitwisbare indruk na.

Wil jij je ook laten inspireren door het ingrijpende verhaal van Arjan Erkel? Meld je dan vandaag nog aan voor het ZwembadBranche Congres op 22 maart.

Kijk hier voor meer informatie over het congres en de overige sprekers.


advertentie

XS2 voor Zwembaden