Buitenbad De Peppel: Kraakhelder fris water zonder chloor

Het begon op een beurs in Stuttgart waar de directeur van Zwembad De Peppel, Ronald ter Hoeven, kennismaakte met het fenomeen natuurbad. Sindsdien heeft het Ter Hoeven niet losgelaten en 6 jaar later heeft hij het eerste openbaar natuurgezuiverd buitenbad in Nederland gerealiseerd. Het water in het openluchtbad wordt gezuiverd door planten en biofilters. Bij De Peppel is men er trots op dat het na jaren van voorbereiding is gelukt. “Het buitenbad heeft kraakhelder fris water en daar komt geen druppel chloor aan te pas.”

Duurzaamheid

Na de beurs in Stuttgart heeft het nog even geduurd voordat Ter Hoeven voorstelde om van het buitenbad in Ede een natuurbad te maken. “Toen 3 jaar geleden er plannen werden geopperd om het buitenbad te vervangen, heb ik voor het eerst bij de gemeente Ede aangegeven er dan graag een natuurbad van te willen maken. Gelukkig had men er bij de gemeente wel meteen oren naar. De gemeente hecht veel waarde aan duurzaamheid en daarbij past het natuurbad natuurlijk heel goed.” Dat het nog 3 jaar duurde voordat de deuren konden worden geopend, had volgens Ter Hoeven met name te maken met technologie en de wetgeving.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: ‘Het buitenbad is zoveel meer dan een plek om te zwemmen en te zonnen’

Strenge voorwaarden

Uiteraard moet alles voldoen aan de huidige zwemwaterwet, veiligheid en hygiëne staan voorop. Omdat een natuurbad nog niet eerder in Nederland is gerealiseerd, was dit even pionieren. Particuliere natuurlijke zwemvijvers zijn er wel, maar de vertaling naar een openbaar zwembad is wel een ander verhaal. Wettelijk zijn er nog geen kwaliteitseisen waaraan natuurlijk zwemwater in een openbaar zwembad moet voldoen. Ter Hoeven: “Gelukkig stond zowel de gemeente als de provincie er welwillend tegenover. Het was alleen wel belangrijk dat wij zouden voldoen aan de vastgestelde parameters.” Er zijn daarom veel gesprekken gevoerd met de provincie en het rijk. Tevens is er contact geweest met het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Schoon

Uiteindelijk gaven de autoriteiten, onder strenge voorwaarden, toestemming voor het realiseren van het natuurbad. Wel moet het bad de eerste periode streng worden gemonitord, zo benadrukt Ter Hoeven. “Elke week wordt alles gecontroleerd. Na verloop van tijd zal de frequentie afnemen, maar voor nu vinden wij het ook van groot belang om goed in de gaten te houden dat het water schoon blijft.” En het binnenbad zonder chloor? Ter Hoeven: “Het natuurbad is net zo schoon als elk ander buitenbad in Nederland. Alleen voor het binnenbad heb je weer met andere condities te maken. Het water binnen kun je niet natuurlijk zuiveren, dat is nu nog niet mogelijk.

Lees het hele artikel verder in ZwembadBranche #69


advertentie

Dewi Online