Na je vakantie weer lekker aan het werk? Zo doe je dat!

Langzaamaan komt Nederland uit de vakantiemodus. Hoewel het weer in Nederland nog even zomers lijkt te worden, zijn de meesten weer terug van vakantie en dat betekent ook dat er weer gewerkt moet worden. Natuurlijk vind je je werk leuk en natuurlijk kan het niet altijd vakantie zijn. Maar…. het was toch wel heel lekker om er even tussenuit te zijn. Om niks aan je hoofd te hebben gehad, behalve wat je vanavond weer voor lekkers gaat eten. Hoe maak je die overgang dan wat makkelijker? Wij verzamelden een paar tips. Succes!

 1. Start niet meteen volle bak
  Hoewel je geneigd bent om gelijk weer volle bak te beginnen, lijkt dit toch niet verstandig. En misschien vooral iets teveel gevraagd. Beter is het om ervoor te zorgen dat je een dag of 3 werkt en dat je dan alweer even vrij bent. Zo kun je langzaamaan beginnen en heb je een meer ontspannen overgang van vakantie naar je normale werkritme.
 2. Begin de dag ervoor
  Bereid je ook voor op het begin. Gewoon beginnen en de draad oppakken waar je gebleven bent, is erg lastig. Beter is het om voor jezelf een to-do lijstje te maken voor de eerste dagen. Zo heb je meteen duidelijk wat je prioriteiten zijn en maak je de start na je vakantie een stuk overzichtelijker.
 3. Wat heb je gemist?
  Check bij de collega’s die jouw werk (tijdelijk of definitief) hebben overgenomen de status van de werkzaamheden. Wat is er precies gedaan, wat moet jij nu doen? Moet je nog iets repareren, is er iets blijven liggen wat jij alleen kan doen? Uiteraard nadat je eerst uitgebreid alles hebt verteld over de vakantie en je je voor eventjes weer terug waande…
 4. Duik in je mailbox
  Natuurlijk heb je, verstandig als je bent, tijdens je vakantie geen mail gecheckt (!). En dus heb je nu een volle mailbox. Waar te beginnen? Begin bij het eind en orden de mailtjes: welke zijn niet meer van belang, welke urgent. Done? Start dan pas met het beantwoorden van de meest urgente en belangrijke mails en werk zo op basis van prioriteit de nog te beantwoorden voorraad weg. Klaar? Zet dan pas je out-of-office reply uit, je bent nu weer back in business.
 5. Lees ook: Gelukkig met je werk, zo doe je dat!

 6. Houd het leuk
  Aan de slag dus. Collega’s lekker gemaakt met jouw verhalen, bijgepraat over de afgelopen weken, mail gecheckt: je kunt beginnen. Verzand vooral niet meteen in allerlei zaken die moeten worden gedaan maar waar je hart niet echt sneller van gaat kloppen. Natuurlijk ontkom je er ook na je vakantie niet aan, maar het levert niet echt voldoening op. En dan maak je het jezelf wel moeilijk om op te starten. Pak dus eerst wat op waar je naar uit hebt gekeken of blij van wordt!
 7. Ga lekker zwemmen
  Na de vakantie wil je er natuurlijk weer flink tegenaan. Je hebt volop energie, maar na dag 1 lijkt daar vaak weinig van over te zijn. Hoe zo fris en fruitig weer aan de slag? Helaas wat blijkt: de post-holiday-blues bestaat toch echt. Maar niet getreurd. Ga lekker bewegen, zwemmen bijvoorbeeld. Bewegen bevordert een actief dagritme en dat is van groot belang om al het werk weer aan te kunnen.
 8. Nieuwe ideeën opgedaan op vakantie? Voer ze uit!
  Of je nu geluierd hebt of actief bent geweest, tijdens de vakantie ontstaan vaak nieuwe ideeën. Zonder volle agenda’s, afspraken, schema’s heb je alle tijd gehad om van alles te bedenken. Zaken die je eindelijk op wil pakken, ander wil doen. Privé of werk. Doe hier vooral wat mee, stel na de vakantie een lijstje ‘verbeterpunten’ op en ga er ook echt mee aan de slag.RBI Corrosion