Who swim the world? Girls!

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag die begin 20ste eeuw is ontstaan om op te komen voor vrouwenrechten en die sinds de tweede feministische golf op gang kwam in de jaren zestig, overal in de wereld volop gevierd. En dus staan we vandaag even stil bij de vrouw. Want Beyoncé zong het al: ‘Who run the world? girls!’ Ook binnen de zwembranche. Wist je namelijk dat vrouwen sneller kunnen zwemmen dan mannen?

Sneller

Vroeger, tot de jaren zestig, was marathonzwemmen een gemengde sport. Tijdens deze gemengde wedstrijden finishte regelmatig een vrouw als eerste. In 1966 was het de Nederlandse Judith van Berkel-de Nijs die als eerste aankwam, een kwartier later ging de eerste man over de finish. Waarom zijn vrouwen zo goed in het zwemmen van lange afstanden? Dat vroeg ook de Zwitserse arts en professor Beat Knechtle zich af. Hij dook daarom in de statistieken van de belangrijkste zwemmarathons van de afgelo­pen honderd jaar en kwam tot de conclusie dat vrouwen inderdaad sneller zwemmen dan mannen. Bij de beroemde New Yorkse Manhattan Island Swim (45,9 km) bijvoorbeeld zijn vrouwen 12% tot 14% sneller dan mannen. Eerlijk wezen, vrouwen zwemmen niet altijd sneller. Het gaat dan alleen om wedstrijden met een water­temperatuur tussen de zestien en twintig graden en een afstand van ongeveer dertig kilometer.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Lees ook: Een zetje nodig? Zo blijf je gemotiveerd om te gaan zwemmen!

Vet

Dat vrouwen zo snel kunnen zwemmen, is volgens Knechtle vooral te danken aan hun hogere lichaamsvetpercentage. Het vet zorgt voor meer drijfvermogen waardoor vrouwen sneller kunnen voortbewegen en het zwemmen dus gemakkelijker is voor vrouwen. En ook niet onbelangrijk, het vet houdt de lichaamstemperatuur op peil in koud water. Dit voordeel is dus vooral bij het zwemmen van lange afstanden. Bij deze afstanden beschermt het extra laagje vet tegen afkoeling. Hierdoor blijven de spieren niet alleen langer beter op temperatuur, maar kun je ook ook beter presteren. Natuurlijk moet je om optimaal te kunnen presteren ook nog altijd veel trainen. Tevens is het ook steeds weer bewezen dat lichaamsbouw en erfelijke aanleg zeer bepalend zijn voor je sportieve potentie. Maar daarnaast dus ook sekse. Het lijkt mij dus wel duidelijk. Who swim the world? Girls!


advertentie

Dewi Online