Waar is het feestje? Hier is het feestje!

Het zwemdiploma is voor velen vaak het eerste officiële diploma waar ook nog eens heel hard voor is gewerkt. Een bijzonder moment dus om bij stil te staan. Het moet immers een feestje worden. Niet alleen voor de kinderen. Ook ouders, grootouders, broertjes, zusjes, ooms en tantes zijn natuurlijk van harte welkom. Natuurlijk is het ook een feestje voor het zwembad zelf, de zweminstructeurs hebben er samen met de kinderen hard voor gewerkt en dat moet gevierd worden. Minette Lommers van Den Ekkerman laat in haar blog weten hoe zij toewerken naar het diploma en hier een feestje van maken.

De planning

Wij werken altijd in lesblokken van 6 of 7 weken. Dit is afhankelijk van hoe de schoolvakanties door het schooljaar heen vallen. Zo rond mei (nu dus) bekijken we altijd de lesweken van het nieuwe schooljaar en gaan we daar een planning op maken. Dit houdt overigens in dat we 6x per jaar een diplomafeest organiseren en de kinderen dus hun diploma kunnen behalen. Dit is redelijk vaak, aangezien veel zwembaden dit maar 3x per jaar organiseren. Wij beginnen dus met een strakke planning.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.De lescyclus

Vervolgens delen we de lessen zo in dat alle onderdelen van het diploma zwemmen, omdat wij het EasySwim diploma hebben zijn dat er 9, regelmatig terug komen in je lessen. De kinderen moeten uiteraard vooruitgang boeken en moeten in die weken ook beoordeeld worden op hun vaardigheden. Hiervoor hebben wij overigens niet nog een test moment zitten. Dit zorgt naar onze mening namelijk weer voor druk bij de kinderen en dat willen we juist niet, ze moeten vooral plezier in het zwemmen hebben. Hoe doen we dat dan? Gedurende die weken plannen we de diverse vaardigheden in onze lessen in en vinken het af bij de kinderen die de vaardigheden goed uit hebben gevoerd. Dit is niet gelijk na 1x goed uitvoeren, ze moeten het wel meerdere keren laten zien. Aan het einde heb je dan een mooi overzicht van de kinderen die op alle onderdelen een ‘goed’ scoren. En dit houden we dan ook weer online bij, zodat de ouders van thuis uit kunnen zien hoe het gaat met hun kind. In de eerste trajecten van de zwemles vinden we dit nog niet zo heel belangrijk, maar voor de niveaus die echt aan het oefenen zijn voor het diplomafeest is dat wel heel belangrijk!

Het doorschuiven

En dan? Dan zijn er dus kinderen die naar het diplomafeest mogen. Het zetten van deze kinderen op een diplomalijst is nog het makkelijkste, het moeilijkste komt hierna. De kinderen die doorschuiven naar een volgende niveaugroep. We hebben in heel het traject namelijk 6 verschillende niveaugroepen. Om het iets gemakkelijker te maken is besloten om de eerste 3 niveaugroepen altijd bij elkaar te houden. Alleen als kinderen echt met kop en schouders erbovenuit steken willen we een uitzondering maken. Voor de rest blijft heel de groep tot en met het 3e niveau bij elkaar en bij dezelfde instructeur. Een meerwaarde voor de kinderen: rust en regelmaat, geen verrassingen en veranderingen. De lessen kunnen met het gebruik van stuurkaarten prima gedifferentieerd worden indien dit nodig is. Verder kunnen de instructeurs ook heel goed zelf de kinderen op een goede manier in de les bij elkaar zetten, waardoor iedereen op zijn of haar eigen niveau tijdens de les kan werken.
Bij de andere niveaugroepen (in het diepe bad) worden wel de kinderen afzonderlijk doorgestuurd naar een volgend niveau. Dan begint voor ons hoofd zwemlessen de grote puzzel. Er vallen in een groep namelijk meerdere kinderen weg en andere stromen van onderuit daar weer in. Waar zijn de open plaatsen, waar staan te weinig kinderen in de groep, wie moeten verplaatst worden naar een ander tijdstip, waar kan een hele groep in niveau door, waar is nog ruimte in het zwembad? En meer van dat soort zaken. Uiteindelijk kunnen we dan ook zien waar we nog badwater over hebben en of er ook nog een instructeur over is. Als dat het geval is, kunnen we nieuwe groepen op gaan starten en de kinderen van de wachtlijst gaan mailen en bellen. En deze hele riedel gebeurt dus elke 6 of 7 weken weer opnieuw…

Bepalen van het thema

Sinds jaar en dag hangen wij aan het diplomafeest een thema. Dit kan van alles zijn en we hebben dan ook van alles al gedaan. Van piraat naar dierendag naar Bob de Bouwer, lente, kerst, het WK voetbal. We zorgen dat we verkleed in het thema tijdens het diplomafeest aan het bad staan (soms ook al een uitdaging voor ons op zich). Dit zorgt altijd al voor een hartelijk welkom en lach op de gezichten van de kinderen. Indien nodig ‘spelen’ we ook echt het thema en dragen het uit. De bedoeling hierachter: de spanning van het diploma zwemmen eraf halen. We zetten een gezellig muziekje op (als het lukt binnen het thema) en verwelkomen iedereen met een lach. De kinderen krijgen bij de diploma brief ook nog een kleurplaat. Deze kleurplaat is ook al gericht op het thema. De bedoeling is dat ze deze thuis inkleuren en tijdens het diplomafeest worden aan de drie leukste, grappigste, beste tekeningen een prijs uitgedeeld.

Op de dag zelf

Dan zijn er al wat handelingen verricht, zoals: uitnodigingen en kleurplaten versturen, diploma’s afdrukken, handtekeningen erop zetten, personeel vragen en inplannen, zorgen voor gepaste muziek, organisatie maken naar aanleiding van het aantal kinderen wat mee gaat doen (dit kan nog wel eens afwijken van elkaar, aan de hand daarvan worden de vakken en medewerkers ingedeeld). Op de dag zelf beginnen we al ruim van te voren met het klaarleggen van alle materialen die we nodig hebben aan het bad. En natuurlijk ook banken en extra stoelen neerzetten voor de kinderen die op gaan voor het diploma en het publiek dat in grote getale komt. En dan, ja dan zijn we klaar voor het enige echte diplomafeest: big smile op ons gezicht en feesten maar!

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Wil jij reageren op de blog van Minette? laat het ons weten via een reactie hieronder of op onze facebookpagina.

Wil jij ook een blog schrijven? Mail naar info@zwembadbranche.nl


advertentie

Splash Software