Veel zwemmen heeft voor de jeugd alleen maar voordelen!

Afgelopen vrijdag waren er weer Koningsspelen, een initiatief van oud-tennisser Richard Krajicek dat wordt georganiseerd door de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation en is bedoeld om het bewegen onder de jeugd te stimuleren. Wat ook nog steeds heel erg nodig is. Het is van cruciaal belang dat kinderen van jongs af aan met plezier veel en gevarieerd bewegen om goede motorische vaardigheden te ontwikkelen. Motorisch vaardige kinderen participeren meer in sport- en spelactiviteiten dan minder vaardige kinderen, hebben ook minder kans op overgewicht en chronische aandoeningen. Tevens ervaren zij vooral ook meer plezier aan sporten en bewegen, wat ook ook heel belangrijk is. 

Heel veel voordelen

Zwemmen is natuurlijk ontzettend leuk. Van jong tot oud kan plezier beleven aan het doen van een work out in het water, het trekken van een baantje, het verbeteren van een zwemslag, het spelen in het water met vriendjes of het leren zwemmen. Maar zwemmen is ook zeker goed voor de ontwikkeling van kinderen. En dan niet alleen voor hun gezondheid. Zwemmen versterkt de verbinding tussen geest en lichaam en dit is goed voor het vermogen van een kind om informatie tot zich te nemen en vast te houden. Om het belang van zwemmen voor de jeugd nogmaals te benadrukken, de voordelen nog een keer op een rij.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Gezondheid

Zwemmen is een uitstekende allround training die goed is voor de gezondheid en zeker ook voor het verbeteren van de conditie. Dit is voor kinderen niet anders. Zwemmen is een cardiovasculaire training en kinderen die regelmatig zwemmen verbeteren zo de conditie van hun longen, hart en het gehele vasculaire systeem. Bij het zwemmen worden veel spieren in werking gezet om die de verschillende bewegingen te kunnen maken. Hierdoor ontwikkelen kinderen kracht en uithoudingsvermogen, daarnaast is het goed voor hun balans en fysieke flexibiliteit. En niet onbelangrijk, kinderen kunnen het hele jaar door zwemmen. Als het koud is binnen en bij mooi weer heerlijk buiten.

Lees ook: Zwemmen is goed voor de motorische vaardigheden van kinderen

Fijne en grove motoriek

Kinderen die op jonge leeftijd leren zwemmen ontwikkelen sneller hun fijne en grove motoriek dan hun leeftijdsgenoten die niet zwemmen. Omdat je voor zwemmen het hele lichaam gebruikt, kan het kinderen helpen met hun coördinatie. Zo leren leren kinderen met zwemmen de bewegingen van beide kanten van het lichaam te coördineren. Het kan voor kinderen lastig zijn om te leren zwemmen, het vergt in ieder geval tijd en aandacht, maar eenmaal onder de knie is het dus ook een heel nuttige beweging.

Cognitieve en mentale ontwikkeling

Al die bewegingen en de bijbehorende coördinatie die komen kijken bij het zwemmen helpen bij het aanmaken van neuronen in de hersenen van het kind, wat de ontwikkelen van verschillende vaardigheden bevordert. Het is in veel onderzoeken bewezen dat kinderen die motorische vaardigheden ontwikkelen door vroeg te zwemmen, diepere en meer regelmatige ademhalingspatronen hebben. Deze verbeterde ademhaling helpt bij hun taalontwikkeling en hun vermogen om te communiceren en stelt ze vaak in staat om al vroeg meer geluiden te maken. Zwemmen versterkt ook de verbinding tussen geest en lichaam, wat kan helpen bij het vermogen van een kind om informatie tot zich te nemen en vast te houden. Tijdens het zwemmen wordt hun geest volop gestimuleerd en dit stimuleert vervolgens weer de verdere ontwikkeling van de hersenen.

Sociale vaardigheden

Omdat kinderen vaak in een groep leren zwemmen, leren zij ook hier om te gaan met andere kinderen. Zwemmen kan ook een positief effect hebben op het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van kinderen, wat van grote waarde kan zijn voor de verdere ontwikkeling van een kind.

Met dank aan SwimAdvice


advertentie

VDH Watertechnology