Vandaag wordt de Week van de Overgang afgesloten. Een belangrijke week om stil te staan bij een onderwerp dat voor miljoenen vrouwen realiteit is, maar op de werkvloer nog veel te vaak onbesproken blijft. De overgang kan grote impact hebben op het dagelijks functioneren, zowel fysiek als mentaal en zowel privé als op het werk. Toch wordt het onderwerp op het werk nog vaak vermeden of niet herkend, waardoor misverstanden ontstaan en mensen onnodig uitvallen.

Natuurlijke levensfase
Dat het geen marginaal thema is, blijkt wel uit de cijfers: in Nederland zijn op dit moment zo’n 1,5 miljoen vrouwen in de overgang waarvan iets meer dan 1 miljoen actief is op de arbeidsmarkt. Meer dan de helft daarvan ervaart klachten die van invloed zijn op hun werk, zoals concentratieproblemen, slapeloosheid, prikkelbaarheid of vermoeidheid. Toch blijft erkenning uit. Het gebeurt zelfs regelmatig dat vrouwen ten onrechte het label burn-out krijgen, met alle gevolgen van dien voor zowel de werknemer als de werkgever. De overgang is een natuurlijke levensfase die gepaard gaat met hormonale schommelingen. Die kunnen tot meer dan vijftig verschillende klachten leiden, van stemmingswisselingen tot geheugenproblemen of lichamelijke ongemakken. Voor tachtig procent van de vrouwen zijn deze klachten merkbaar, en ze kunnen vijf tot tien jaar aanhouden. Dat is dus geen fase die ‘wel even overwaait’. Juist doordat de klachten vaak niet herkend worden – niet door vrouwen zelf, en evenmin door hun omgeving – ontstaat er een risico op onzekerheid, miscommunicatie en onnodige stress.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Bespreekbaar maken
Het doorbreken van het taboe rondom de overgang begint met openheid en erkenning. Overgangscoaches Angélique van der Zijden en Karin Wiebenga – Neelen pleiten er dan ook voor dat de werkvloer een plek wordt waar vrouwen hun ervaringen kunnen delen zonder schaamte of oordeel. Van der Zijden benadrukt dat het niet de bedoeling is om vrouwen als ‘kwetsbaar’ te bestempelen. “Juist dat wil je voorkomen. Het gaat erom dat je vrouwen serieus neemt in wat zij doormaken. En dat begint eigenlijk heel eenvoudig: door een goed gesprek te voeren. Door te luisteren zonder meteen te willen oplossen, te vragen wat iemand nodig heeft en oog te hebben voor ieders unieke ervaring.” Die erkenning hoeft niet alleen van vrouwen zelf te komen, vult Wiebenga – Neelen aan, maar ook van collega’s, leidinggevenden en HR-professionals. “Bewustwording op de gehele werkvloer is essentieel, net als het creëren van ruimte om aanpassingen mogelijk te maken, hoe klein ook. Denk aan flexibeler werken, aanpassingen op het werk of een goed geïnformeerde bedrijfsarts die verder kijkt dan een burn-outdiagnose. Als de overgang op het werk bespreekbaar wordt, maakt dat voor vrouwen een wereld van verschil.”
Lees ook: Mantelzorg en werk: meer erkenning en begrip noodzakelijk
Inclusieve werkomgeving
Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de overgang, maar er is ook nog veel werk te doen. De impact op werkplezier, productiviteit en inzetbaarheid is groot en mag niet worden onderschat. De overgang hoort thuis in het bredere gesprek over vitaliteit, werkgeluk en duurzame inzetbaarheid. Niet als uitzondering, maar als een realiteit die we samen kunnen erkennen en ondersteunen. Wanneer vrouwen zich gezien voelen in deze fase van hun leven en serieus worden genomen, groeit niet alleen hun welzijn, maar heeft dit ook een positieve invloed op hun werk. Dat is waardevol voor henzelf én voor de organisatie. Door het taboe te doorbreken, ontstaat ruimte voor begrip, vertrouwen en verandering. Het is tijd dat we de overgang niet alleen erkennen, maar er ook naar handelen.