23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Samenwerking KNZB en Maarten van der Weijden Foundation: met Zwem4daagse geld inzamelen voor kankeronderzoek

Tot twee keer toe heeft Maarten van der Weijden gepoogd de Elfstedentocht te zwemmen, de eerste poging mislukte de tweede niet. Hiermee heeft hij heel veel respect afgedwongen én heel veel geld opgehaald voor onderzoek naar kanker. Om weer met zwemmen geld in te zamelen voor de kankerbestrijding heeft Maarten met zijn foundation een nieuw initiatief opgezet. Samen met de KNZB en heel veel andere zwemfans gaat Maarten dit jaar met de Zwem4daagse geld inzamelen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.September 2021

Dit jaar zal Maarten voor van 12 t/m 19 september de Zwem4daagse locaties aan elkaar verbinden door van locatie naar locatie te zwemmen, fietsen en/of hardlopen. Met zijn nieuwe sportieve uitdaging doorkruist hij in een week het hele land en bezoekt hij alle Zwem4daagses die deelnemen aan deze week. Deelnemers van de Zwem4daagse op deze locaties kunnen met hem mee zwemmen en halen door hun deelname geld op door zich te laten sponsoren. Zij zwemmen allemaal 250m of 500m (kinderen) / 1000m of 2000m (volwassenen) per dag. Aschwin Lankwarden, algemeen directeur Koninklijke Nederlandse Zwembond, is zeer verheugd met de samenwerking tussen de KNZB en de Maarten van der Weijden Foundation. ‘Het initiatief van de foundation vind ik een ontzettend goede actie. Het is mooi dat we de Zwem4daagse hieraan dkunnen verbinden en dat het hiermee van extra betekenis kan zijn, door bij te dragen aan de onderzoeken naar kanker.’

‘Athletes run, heroes swim’

Geld inzamelen

Met dit initiatief zal de Foundation in samenwerking met de Zwem4daagse geld inzamelen voor een onderzoek naar kanker bij mensen met een verstandelijke beperking. Bij deze doelgroep staat vaak de beperking centraal, waardoor er minder aandacht is voor de risico’s op kanker. Dit leidt tot latere diagnoses van kanker, minder behandelmogelijkheden en meer sterfte door kanker dan bij andere mensen. Onderzoek kan verbetering brengen over waar op gelet moet worden bij deze groep om zo het aantal kankerpatiënten hopelijk te verkleinen. De Medische Adviesraad van de Foundation heeft dit onderzoek geselecteerd vanwege het grote maatschappelijke belang en de grote betrokkenheid van de patiëntenvereniging ‘stichting syndroom van down’. Maarten van der Weijden: ‘Ik ben er enorm trots op dat onze Foundation en de Zwem4daagse gaan samenwerken om dit onderzoek mogelijk te maken. Ik wil dan ook iedereen vragen om in het zwembad met me mee te zwemmen zodat we samen zoveel mogelijk geld kunnen inzamelen’.

Naast de Zwem4daagses in september, zullen er gedurende het hele jaar Zwem4daagses plaatsvinden waar mensen in actie kunnen komen voor de Maarten van der Weijden Foundation. Organiseer jij nog geen Zwem4daagse, kijk voor meer informatie op www.zwem4daagse.nl.