‘Athletes run, heroes swim’

‘Athletes run, heroes swim’, stond er dit weekend op het t-shirt van Ferry Weertman toen hij Maarten van der Weijden aanmoedigde langs het Friese water. En na gisteren weet ik het zeker, dit is geen woord gelogen. Want na het zien van Maarten van der Weijden blijven er eigenlijk nog maar drie woorden over: Wat-een-held!

200 kilometer

Afgelopen weekend startte Maarten van der Weijden, Olympisch Kampioen openwaterzwemmen in 2008, zijn Elfstedenzwemtocht. Het zwemmen van de elfsteden in Friesland om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Als geen ander weet Maarten hoe belangrijk het is dat onderzoek gedaan kan worden. Hoe belangrijk het is dat daarmee levens worden gered. Ook hij heeft helaas kanker gehad. Maar gelukkig heeft hij het overleefd en dat geluk moet voor iedere patiënt zijn weggelegd. Reden dus dat Maarten besloot om de 200 kilometer waar iedereen elke winter weer naar uitkijkt om te schaatsen, te gaan zwemmen.

Grenzen

Maarten wilde al lang iets doen met de dankbaarheid die hij had omdat hij weer gezond is. Een tijd geleden ontstond het idee in Indonesië en dit weekend was het dan zover. Gedreven als Maarten is weet hij hoe hij zich moet voorbereiden. Deze supersportman laat niets aan het toeval over. Alles wordt in werking gesteld om het einddoel te halen. De eerste nacht viel hem wel zwaar. ‘Ook mijn lijden heeft zijn grenzen’, zo concludeerde hij. Logisch, uiteindelijk is deze superheld ook maar een mens. Maar met het oog op zijn doel, de strijd tegen kanker, weet hij toch weer zijn tocht te hervatten. En zal hij, als alles goed gaat, vanavond finishen op de beroemde ‘Bonkefeart’.

Helden

Gisteren zagen we hem zwemmen. Als een geoliede machine gleed hij door het Friese water. Gedragen door heel veel mensen. Langs elk punt waar wij stonden werd er gejuicht, geklapt, geroepen. Massaal kwam men op de been voor deze bovenmenselijk prestatie en om deze superheld er doorheen te slaan. Ongelofelijk wat een prestatie voor een geweldig doel. Door al het geld wat is opgehaald, zijn we weer een stukje verder in de strijd tegen kanker. Een strijd waar heel veel helden zich dagelijks voor inzetten. En dit weekend was Maarten de held. ‘Athletes run, heroes swim’.

Maarten heeft het uiteindelijk niet gered om de volledige Elfstedentocht te zwemmen. Maar hij heeft wel een geweldige prestatie geleverd door uiteindelijk 163 kilometer te zwemmen. En nog belangrijker, hiermee heeft hij 3,5 miljoen euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dit geld wordt besteed aan 11 onderzoeken. Wil jij deze onderzoeken nog steunen? Doneren kan nog steeds.
Variopool