Overvloed: een mooie kerstgedachte

Als je googelt en zoekt naar de betekenis van ‘overvloed’ vind je veel omschrijvingen: abondantie, boel, buitensporigheid, een vette pot, exces, exuberantie, grote hoeveelheid, grote weelde, hoop, luxe, massa, meer dan nodig is, overdaad, overdrevenheid, overschot. Overvloed past ook heel goed bij Kerst zou je zeggen. Kerst staat ook voor overvloed, bijvoorbeeld lekker en overdadig eten. Maar daar doel ik nu niet op. Het gaat nu niet over mooi gedekte tafels, de lekkerste wijnen, heerlijke hapjes en couverts in een mooie ambiance. Waar gaat het wel over? Water. Over water om in te zwemmen.

‘Putten uit de bron’

Lang niet iedereen heeft het ontdekt, maar de overvloed van water (in een zwembad) zorgt voor positieve energie. Volgens ‘geluksgoeroe’ Leo Bormans word je zelfs gelukkiger van zwemmen. Een zwembad is ook een waterbassin wat overloopt van liefde en geluk, als ik de tekst ‘Putten uit de bron’ van heilige Bernardus van Clairvaux mag geloven. En al ben je niet gelovig, ook dan is zijn tekst toch zeker interessant om eens te lezen. Clairvaux leefde in 11e eeuw en was hervormer en begeleider van de Cisterciënzer orde. Zijn visie op het leven verwoordde hij in de tekst ‘Putten uit de bron’. Heel toepasselijk op de zwembranche.

Putten uit de bron
Wees verstandig en maak jezelf tot een waterbassin
en niet tot een afwateringskanaal.
Kijk maar eens naar een afwateringskanaal.
Een afwateringskanaal loost het water onmiddellijk zodra het water binnenkomt.
Bij een waterbassin is dat anders.
Een waterbassin wacht totdat het geheel vol is.
Dan pas begint een waterbassin over te lopen.
Een waterbassin deelt uit van eigen volheid terwijl het zelf gevuld blijft.
Liefde vloeit over. Ze houdt voor zichzelf wat ze zelf nodig heeft.
En wat ze heeft wil ze in overvloed hebben, om rijk te kunnen zijn ook voor anderen.
Kijk naar de bron! Kijk naar de bron zelf van het leven.
Laat eerst jezelf vullen.
Laat daarna wat de bron je nog meer geeft overvloeien naar anderen.
Liefde stroomt over.
Je leeg laten lopen is niet wat liefde vraagt.
Voor wie kun je goed zijn als je voor je zelf leeg bent?
Zie naar de bron van het leven.
Vul eerst jezelf zoveel dat je overvloeit naar anderen.
Pas dan kunnen ook anderen genieten van jouw overvloed.

Bron van overvloed

Nu mis je misschien de directe link naar de zwembranche, maar er is zeker wel een link te leggen. In een zwembad ben je dienstverlenend en gastvrij. Je zorgt hierbij goed voor anderen, wat jouw rol ook precies is in het zwembad. Met elkaar vorm je de bron van overvloed. Het zwembad loopt over, de bron zorgt weer voor aanvulling. De bron is niet alleen het waterwinbedrijf in jouw regio. Maar juist de medewerkers die er dag in, dag uit werken. Mensen die het zwembad schoonhouden en de waterkwaliteit op peil houden vormen een mooie bron. En toezichthouders en zweminstructeurs zorgen voor een mooie dynamiek. De medewerkers achter de receptie die elke klant steeds weer verwelkomen. Zij zorgen met elkaar voor een bron van overvloed. Jullie ook? En voor elkaar? En put jij uit je eigen bron van overvloed? Een mooie overweging voor de komende kerstdagen.

Deze blog is geschreven door Irma Kokx. Irma is al jaren werkzaam in de zwembranche en in haar boek ZVVEM heeft zij haar eigentijdse kijk op zwemles beschreven. Daarnaast adviseert zij zwembaden op het gebied van exploitatie en communicatie.
Pomaz