23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Opening De Koerbelt: toekomstbestendig bad met duurzaamheid voorop

Hoe behoud je een zwembad in een tijd van torenhoge energiekosten? Reitsema & partners gaf hier het antwoord op. In samenwerking met Wehrung architecten en de gemeente Rijssen-Holten ontwierpen zij een uiterst energiezuinig zwembadcomplex. Gisteren was het zover en opende Zwembad De Koerbelt, bestaande uit zowel binnen- als buitenbaden, voor het eerst zijn deuren.

© Fotografie Ronald Tilleman, ontwerp Reitsema & partners architecten i.s.m. Wehrung architecten


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Nieuwbouwwens

De gemeente Rijssen-Holten besloot in 2017 om zwembad De Koerbelt te vervangen. Het bad voldeed, ondanks de transformaties door de jaren heen, niet meer aan de wensen en eisen van de huidige tijd. Het kampte met hoge energielasten en het bad was te klein voor de activiteiten die er plaatsvonden. De gemeente streefde naar een toekomstbestendig bad, met duurzaamheid voorop. De gemeente Rijssen-Holten had het lef om een zwembad te laten ontwerpen op basis van Total Cost of Ownership (TCO). Een aanpak waarbij ontwerpkeuzes niet worden gemaakt op basis van aanschafkosten, maar op basis van werkelijke exploitatiekosten. Met oog voor eventuele opbrengsten, installatiekosten, onderhoudskosten en vervangingskosten.

Unieke elementen, één geheel

Het binnenbad bestaat uit een wedstrijdbad en een recreatiebad van ieder 25 meter. Beide baden worden gedeeltelijk voorzien van een beweegbare bodem. Hierdoor kunnen meerdere doelgroepen tegelijkertijd gebruikmaken van het zwembad. Daarnaast is het ook mogelijk om in de daluren een bassin te sluiten. Naast de twee hoofdbaden is er ook een peuterbad met speelelementen, een waterglijbaan en een whirlpool om in te ontspannen. Het bestaande buitenzwembad, het vijftigmeterbad, is hergebruikt. Het toevoegen van de ligweide, een spraypark voor de allerkleinsten, twee nieuwe duiktorens en een familieglijbaan maakt dat er aan alle doelgroepen gedacht is. In het landschapsontwerp wordt het buitenbad gekoppeld met de nieuwbouw van het binnenbad middels een groot landschappelijk element. Hierdoor wordt het gehele complex een geheel. Het landschap zal naar verwachting Q2-2024 gereed zijn.

Lees ook: Nieuwbouw De Koerbelt: ‘Opgewekte energie opgeslagen in thermische en elektrische accu’s’

Grensverleggend duurzaam

De keuze voor het TCO-ontwerp leidde naast een bijzonder ontwerp tot grensverleggende duurzaamheid. Dankzij deze werkwijze levert het zwembad straks twee keer zoveel energie terug aan het elektriciteitsnet als dat het nodig heeft. Het grote dak werkt als een innovatief moederboard, waarop langdurig energie kan worden opgewekt. Zonnecollectoren en pv-panelen zorgen voor de opwarming van de baden en overtollige energie uit de zomer wordt slim opgeslagen. Projectleider van de gemeente Giel ten Berge is enthousiast. “De warmte en energie wordt opgeslagen in volledig circulaire thermische en elektrische accu’s. Het bijzondere hieraan is dat we dankzij de accu’s energie uit de zomer tot januari kunnen gebruiken. Hierdoor hoeven we de gehele levensduur van het zwembad niet of nauwelijks energie in te kopen om het zwembad te verwarmen.” Ook in het gebouwontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Dankzij verschillende ontwerpkeuzes gaan materialen en onderdelen zo lang mogelijk mee. Een van de voorbeelden is de waterglijbaan, door deze volledig in het gebouw te positioneren worden weersinvloeden op de glijbaan tegengegaan en gaat er daarnaast geen warmte verloren uit het bad.

Zwembad voor de toekomst

Theo Reitsema van Reitsema & partners is ontzettend trots dat zij samen met de gemeente Rijssen-Holten en het overige bouwteam dit toekomstbestendige en uiterst duurzame zwembad mochten realiseren. “Zwembad De Koerbelt is het resultaat van een goede investering, ontstaan als gevolg van lef en een optimale samenwerking tussen de verschillende partijen. Met de realisatie van dit zwembad is de gemeente een aantrekkelijke voorziening rijker en we hopen dat het een inspiratiebron is voor andere zwembaden om ook op basis van TCO te ontwerpen.”