Nationale Zwem4daagse Zwemweek: doen jullie ook mee?

We zitten midden in de lente en ook de zomer staat weer voor de deur en dus weer tijd voor de Nationale Zwem4daagse Zwemweek. Dit jaar is deze van maandag 19 juni t/m maandag 26 juni. Heb jij nog geen Zwem4daagse op de planning staan? Grijp dan nu je kans om dit ‘samen’ met vele andere organisaties door heel het land, ook tijdens deze Nationale Zwem4daagse Zwemweek te doen.

Vierdaags zwemevenement

De Zwem4daagse is hét vierdaagse zwemevenement van Nederland. Een jaarlijks terugkerend evenement voor jong en oud. Vier dagen lang, elke dag een afstand zwemmen maar ook deelnemen aan activiteiten zoals een zwemclinic, luchtbeddenrace, drijf-in filmavond, aquabootcamp of de nationale zwemcheck. De activiteiten kunnen variëren per locatie. Na afloop van deze week vol zwemplezier ontvangen de deelnemers de Nationale Zwem4daagse-medaille.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Nog meer beleving met een thema

Natuurlijk is het heel leuk om je Zwem4daagse te koppelen aan een thema. Vooral kinderen zijn hier erg enthousiast over, maar ook voor volwassenen biedt het net een wat leukere beleving dan het standaard banenzwemmen bij een zwem4daagse. Ben je nog op zoek naar ideeën? Hierbij wat inspiratie.

Tropical Zwem4daagse 
Hoe warmer het weer hoe, meer mensen in het zwembad te vinden. Maar ook als het niet tropisch is, kun je het toch tropisch maken. De Tropical Zwem4daagse kan een mooi thema zijn de mensen 4 dagen lang plezier, beweging en verkoeling te bieden in tropische sferen. 

 • Zorg voor leuke side events zoals limbo dansen, (non alcohol) cocktails maken. 
 • Daarnaast is het leuk om rondom het bad (opblaasbare) palmbomen of ananassen en kokosnoten te plaatsen. Ook zijn bloemen kettingen of stukjes tropisch fruit leuk om uit te delen.  
 • Als afsluiting is het leuk om een beachparty of disco zwemmen te organiseren.  

Openwater 
Om de zomer editie om de Zwem4daagse een extra prikkel te geven is er de Zwem4daagse in openwater variant. Met mooi weer is het open water zwemmen natuurlijk erg populair. Steeds meer recreatie plassen hebben de mogelijkheid om naast te dompelen ook in het openwater banen te zwemmen. Voor een zwemvereniging is het vaak ook mogelijk om hier de zwem4daagse te organiseren. Je hoeft dan geen bad te huren, maar let op: het vraagt wel weer van de organisatie om de veiligheid te borgen. Vraag de KNZB om meer tips voor een veilige open water zwem4daagse. 

 • Ga in gesprek met de gemeente of beheerder van de recreatieplas over de mogelijkheden. 
 • Zorg voor veiligheid! Zoek contact met de reddingsbrigade en duikverenigingen, zij kunnen ondersteunen in een veilig verloop van het evenement. Check de waterkwaliteit en zorg voor voldoende toezicht. 
 • Geef workshops om veilig het openwater in te gaan, denk hierbij aan side events voor kinderen wat te doen in specifieke (onveilige) situaties. Dit kan spelende wijs en zorgt voor een veilige zomer! 

Lees ook: Jeugd meer laten zwemmen? Gewoon doen!

Circus Zwem4daagse editie  
Het circus is altijd een leuk thema, zeker voor kinderen. Koppel je jullie zwem4daagse aan dit thema dan kun je denken aan het volgende: 

 • Laat een clown tijdens de Zwem4daagse rondlopen, die eventueel op het einde ballonnen uitdeelt. 
 • Het is makkelijk om van gordijnen een entree te maken wat lijkt op de entree van een circustent, zo kunnen de deelnemers daardoor starten of binnen komen. 
 • Zorg voor decoratie rondom het bad en laat eventueel een dompteur alles in goede banen lijden. 
 • Als side events kunnen er circus tekeningen gemaakt worden. Wellicht met een wedstrijd wie de mooiste tekening heeft wint een leuke prijs. Of laat kinderen achteraf schminken in hun favoriete dier.  
 • Als side event na afloop of op de laatste dag, mag iedereen zijn favoriete opblaasbaar dier meenemen en daar nog even vrij mee spelen.  

Organiseer jij ook een Zwem4daagse in 2023? Meld deze dan snel.

Meer weten over het organiseren van een lokale Zwem4daagse? Hier vind je alle informatie, ook kun je een stappenplan en een scenariobeschrijving downloaden.


advertentie

E.B.T.C.