23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Meer offline? Doe met de feestdagen de digitale detox!

Een leven zonder bereik, is niet meer voor te stellen. In de jaren 70 werd de voorloper van internet geïntroduceerd door de Amerikaanse ministerie van Defensie en sinds de jaren 80 hebben wij internet in Nederland. Wist je trouwens dat Nederland na de VS het tweede land ter wereld was met internet en wifi een Nederlandse uitvinding is? Inmiddels staan we eigenlijk altijd ‘aan’. Maar steeds meer mensen ontdekken dat het offline ook heel gezellig kan zijn. De digitale detox is tegenwoordig helemaal hip! En zo met de feestdagen in het verschiet moet het toch ook niet al te moeilijk te zijn om juist deze periode hiervoor te gebruiken.

Digitaal ontgiften

Heb jij wel eens de tijd opgeteld die je doorbrengt op je telefoon of achter een ander scherm? Als je die tijd even optelt, schrik je daar in eerste instantie van. Maar als je daarvan bent bijgekomen, merk je dat het ook kansen biedt. Ga maar na hoeveel tijd je overhoudt en je er dus gewoon eigenlijk ineens ‘bij’ krijgt. Tijd die je kunt besteden aan allerlei andere zaken. Aan zaken waar je nu niet aan toekomt. En daarom is vaker even helemaal offline de nieuwe trend. Velen zijn er nog niet klaar voor om hun smartphones meer weg te leggen, maar een toenemend aantal mensen is serieus aan het ‘digitaal detoxen’. Oftewel digitaal ontgiften. Want je kunt al die tijd toch veel beter besteden, bijvoorbeeld aan zwemmen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.‘Always-on’ cultuur

Nu denk je dat dit misschien een beetje ‘zweverige’ hype is, maar nee. Deze trend wordt geleid door bedrijven zoals Google die cursussen als Search Inside Yourself geven om mindfulness onder hun medewerkers te stimuleren. En we zullen in de toekomst steeds meer ’tech-vrije ruimtes’ zien in kantoren waar werknemers zich kunnen richten op hun werk, zonder afgeleid te worden door e-mails of appjes. Of zelfs een off line deel van de werkdag. Ook de out-of-office eisen van een werkgever gaan veranderen omdat de ‘always-on’ cultuur ook z’n nadelen heeft. Medewerkers die niet het idee hebben dag en nacht -en ook tijdens vakanties- bereikbaar te moeten zijn, zijn namelijk productiever tijdens hun werkuren. Zo introduceerde Daimler een out-of-office auto-delete-optie, waarbij alle e-mails die aankomen tijdens een vakantie automatisch worden verwijderd en dus opnieuw moeten worden verzonden na terugkeer. Kun je je voorstellen wat een goed begin dat is na de kerstvakantie.

Lees ook: Jagen op olifanten zonder stiekem op konijnen te schieten…

Tegenbeweging

Dus naast de bekende gezonde leefstijl die bestaat uit voldoende bewegen, goed eten en je rust nemen maakt een digitale detox hier ook onderdeel van uit. Het zorgt er niet alleen voor dat je meer tijd over hebt voor andere dingen, zoals het bedenken van nieuwe methoden of lessen, het geeft ook meer rust. En zeker in deze wereld waarin alles snel moet en je niks mag missen, is dit weer een interessante tegenbeweging. Maar hoe werkt dat dan zo’n digitale detox? Simpel antwoord is natuurlijk leg je telefoon weg en zet deze uit. Maar als je dat wat te cold turkey vindt, kun je beginnen met te zorgen dat je niet steeds een bericht krijgt als je een mail hebt of ander berichtje via social media. Daarnaast kun je ook instellen dat je bijvoorbeeld niet elk telefoontje hoort, behalve van een paar personen. Maar er is natuurlijk ook niks op tegen om de komende periode die telefoon eens wat vaker op gezette tijden echt helemaal weg te leggen. En natuurlijk kun je het ook meteen meenemen als goed voornemen voor 2023!


advertentie

Dewi Online