Leren en ontdekken door spelen in het zwembad

Vandaag is het Nationale Buitenspeeldag, een dag die helemaal in het teken staat van spelenderwijs leren en bewegen. Precies dat wat zwemmen ook zo waardevol maakt, zeker nu in het buitenbad. Zoals Jaap Verhagen, auteur van ‘De kracht van een speelse geest’, schrijft in zijn column voor ZwembadBranche: spelen in het water is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. In het zwembad kunnen zij vrij bewegen en zichzelf uitdagen op manieren die op het droge minder vanzelfsprekend zijn. Water biedt een unieke mix van veiligheid en avontuur, waarin kinderen spelenderwijs hun vaardigheden én zelfvertrouwen versterken.

Spelen met water, spelen met mogelijkheden

Hoe ontdekken kinderen hun eigen grenzen in het zwembad? Misschien door voor het eerst te drijven zonder zwembandjes, onder water te zwemmen of met een vriendje om het hardst te racen naar de overkant. Water daagt uit, maar biedt ook veiligheid: een gecontroleerde omgeving waar je fouten mag maken, mag experimenteren en mag groeien. Door verschillende spellen te spelen leren kinderen niet alleen zwemmen, maar ook omgaan met hun lichaam, het inschatten van risico’s en het samenwerken met anderen. In een zwembad kunnen kinderen ook leren hoe water zich gedraagt. Wat gebeurt er als je je armen onder water snel beweegt? Waarom zorgt een bepaalde houding ervoor dat je makkelijker blijft drijven? Dit soort experimenten helpen kinderen om een basisbegrip van natuurkundige principes te ontwikkelen, zonder dat ze zich daar bewust van zijn.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Samen plezier maken en leren

Denk eens aan een simpele waterslang of een bal in het water. Hoeveel spellen kunnen kinderen daarmee bedenken? Een wedstrijdje overgooien, een parcours zwemmen, synchroon duiken of proberen een bal zo lang mogelijk boven water te houden? Elk spel leert iets nieuws: balanceren, coördineren, samenwerken en omgaan met winnen en verliezen. Wanneer kinderen samen spelen in het water, ontwikkelen ze ook hun sociale vaardigheden. Ze leren rekening houden met anderen, hun beurt afwachten en spelregels respecteren. Spelen in een zwembad biedt ook kansen voor creatieve spelvormen. Wat als een groep kinderen een fantasieverhaal bedenkt waarin ze dolfijnen of schatkistzoekers zijn? Ze kunnen spelenderwijs ontdekken hoe het is om een avonturier te zijn, obstakels te overwinnen en elkaar te helpen. Op die manier leren ze door middel van rollenspel om zich in een ander te verplaatsen en hun verbeeldingskracht te gebruiken.

Grenzen verkennen en risico’s nemen

Wanneer is een kind klaar om van de hoge duikplank te springen? Moet het worden aangemoedigd, of juist de ruimte krijgen om het zelf te beslissen? Kinderen leren hun eigen durf en mogelijkheden inschatten in het water. Dat betekent ook dat ze leren omgaan met de angst om kopje onder te gaan en het vertrouwen krijgen om weer boven te komen. Een gezonde dosis risico’s nemen hoort bij spelen. Durven ze een koprol onder water te maken? Hoe lang kunnen ze hun adem inhouden? Dit soort uitdagingen helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en zelfvertrouwen. Daarnaast kunnen ze door te experimenteren met verschillende zwemtechnieken ontdekken welke het beste bij hen past. Durven ze achteruit te zwemmen? Of een keer te proberen om zo lang mogelijk onder water te blijven? Door deze variaties leren ze hun lichaam beter beheersen en ontwikkelen ze een speelse maar nuttige vaardigheid.

Hoe kun je het spelen stimuleren?

Spelen in het zwembad is niet alleen leuk, maar ook een waardevolle manier voor kinderen om zich te ontwikkelen. Het is belangrijk dat ze zonder druk zelf ontdekken wat ze leuk vinden in het water. Vrij spel speelt hierbij een grote rol, maar te veel regels of verplichtingen kunnen het spelelement beperken. Zorg dus voor voldoende momenten waarop kinderen vrij kunnen experimenteren met het water. Daarnaast is samen zwemmen met leeftijdsgenootjes een mooie manier om spelenderwijs te leren. Kinderen dagen elkaar uit, leren van elkaar en bedenken samen nieuwe spelvormen. Dit stimuleert niet alleen hun zwemvaardigheid, maar ook hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen in het water. Ook themadagen, zoals speurtochten of opblaasbanen, kunnen een leuke en stimulerende manier zijn om kinderen op een speelse manier vertrouwd te maken met water. Hierdoor wordt zwemmen niet alleen een vaardigheid, maar vooral een plezierige en leerzame ervaring. Tevens ontstaat er zo een stevige basis waarin spel en plezier een essentiële rol blijven spelen – een waardevolle voorbereiding op de rest van hun leven.

Tip: Laat kinderen zelf spelregels verzinnen in het water. Hoe creatiever ze worden, hoe leuker het spel! Hoe meer ze ontdekken, hoe meer ze leren, hoe meer ze creëren. 

Deze column is geschreven door Jaap Verhagen, auteur van het boek De kracht van een speelse geest, en verscheen in ZwembadBranche #98


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier