Leesvoer voor de zomer – management

Nog even en dan sluiten de eerste scholen alweer hun deuren. En doen de meeste mensen even een stapje terug om even op adem te komen. Om vaak ook even datgene te doen waar het in de hectiek van alledag niet van komt. Lezen staat vaak hoog op het lijstje. Vooral omdat dit voor veel mensen één van de eerste dingen is die in de drukte vaak komt te vervallen. Heb jij nog inspiratie nodig en wil je weten welk boek je dan vooral moet lezen? Wij hebben een aantal lijstjes gemaakt. We trappen af met een aantal boeken over management. Veel leesplezier. En natuurlijk als jij nog andere tips hebt? Laat het ons weten!

Mentale uitglijders – Suzanne Weusten

Beargumenteerd beslissingen nemen, in de dagelijkse praktijk gebeurt dat weinig. Ons brein is lui en kiest meestal de weg van de minste weerstand. Iedereen hanteert onbewust aannames, heeft impliciete oordelen over andere mensen, situaties. Vaak kloppen ze, soms half, en soms helemaal niet. En vaak is een verkeerde inschatting vermakelijk, maar soms heeft het verstrekkende gevolgen. Suzanne Weusten schrijft over mentale uitglijders, variërend van onschuldige vergissingen tot ontsporingen met grote maatschappelijke consequenties. Hoe ontstaan deze ogenschijnlijke te voorkomen uitglijders? Mentale missers niets zeggen over intelligentie, maar des te meer over de eigenaardigheden van het menselijk brein. Ons denksysteem is een zuinig apparaat dat snelheid verkiest boven grondigheid en eenvoud boven complexiteit. Als het makkelijk kan, waarom zouden we dan moeilijk doen?

Grip – Rick Pastoor

Hoe houden we ons staande in deze tijd van voortdurende bereikbaarheid? Hoe bewaren we overzicht, met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En nog veel belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we eindelijk eens toekomen aan al onze plannen? Rick Pastoor, de ‘binnenbaas’ van Blendle, ondervond aan den lijve de noodzaak om meer grip te krijgen en bedacht zijn eigen methode. Volgens Pastoor moeten we weer leren om te werken en efficiënter en bewuster met onze tijd omgaan zodat we ook echt de tijd hebben na het werken. In zijn boek GRIP laat hij zien hoe hij meer grip heeft gekregen op zijn werk. Hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt. En hoe je jezelf kunt uitdagen, ook al heb je het druk. En nog belangrijker, hoe er ruimte kan ontstaat voor alle andere dingen behalve werk. Om onbereikbaar te zijn en zo datgene kan bereiken waar je maar niet aan toe komt.

Focus AAN/UIT – Mark Tigchelaar & Oscar de Bos

Afdwalen tijdens gesprekken, lezen maar geen idee meer hebben waar het over gaat en moeite hebben met in slaap vallen. We zijn heel snel afgeleid en dit kost meer tijd en verhoogt de stress. En op den duur zelfs de kans op een burn-out. Mark Tigchelaar en Oscar de Bos laten aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden zien hoe we ons kunnen focussen zodat we productiever worden, weerbaarder tegen stress en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle. Dus wil jij weten hoe je slimme brain hacks kan inzetten om niet meer af te dwalen, hoe je met het ‘MTW’-principe structureel meer gedaan krijgt? Maar ook hoe je je kunt afsluiten voor die luidruchtigste collega én hoe je ’s nachts de denkmachine stopt? Lees dan ‘Focus AAN/UIT’ met praktische tips op basis van neuropsychologie en breng focus aan in je leven.

Ja-maar – Omdenken in communicatie – Berthold Gunster

Overal waar gewerkt en geleefd wordt, ervaren mensen problemen. Je medewerkers gaan op de rem, bezoekers blijven weg, de gemeente dreigt met bezuinigen. Onze reactie: Ja-maar… Op het eerste gezicht misschien zinvol, maar uiteindelijk verdwijnt daarmee elke poging tot vernieuwing en verandering. Er is ook een andere manier van denken: de ja-en-houding. Denken in termen van kansen en mogelijkheden is dé voedingsbodem voor innovatie, creativiteit en inspiratie. Oftewel: Omdenken. In het boek ‘Omdenken’ wordt uitgelegd hoe je van een probleem een mogelijkheid maakt.‘Omdenken in communicatie’ is het zusje hiervan. Dit prikkelende boekje vol grappige en ontregelende illustraties laat zien hoe je ook in de communicatie de techniek van het omdenken kunt inzetten binnen je werk en in privé-situaties.

Kernkwadrantenspel – Daniel Ofman

Dit spel vormt misschien een vreemde eend in de bijt, het is immers geen boek, maar zorgt wel degelijk voor inspiratie. De kernkwadranten, de specifieke sterktes die iemand kenmerken, zijn inmiddels wel gemeengoed geworden. Iedereen heeft wel een aantal van kernkwaliteiten. Maar welke kwadranten overheersen bij jou? Het kernkwadrantenspel biedt de ultieme mogelijkheid om op toegankelijke en speelse wijze kennis te maken met het kernkwadrant®. Om inzicht te krijgen in je kwaliteiten en valkuilen. De 128 kaarten van ‘Het kernkwadrantenspel’ hebben elk een beschrijving van een kwaliteit|uitdaging of een valkuil|allergie, aangevuld met een synoniem en een uit het leven gegrepen typering. Een unieke en inspirerende manier om jezelf én anderen te leren kennen. En dat kan wel eens heel verhelderend werken…

Podcast – Inspiratie Interviews met Moeiteloze Managers

En natuurlijk kan anno 2019 een podcast niet ontbreken in deze lijst. Werken met Moeiteloze Managers is de grote passie van Hessel Frings, en hij heeft er zijn werk van gemaakt. Dagelijks komt Frings in contact met betrokken leiders die op hun manier een steentje bijdragen aan de organisaties waar ze werkzaam zijn. En met hun ervaring, kennis en inspiratie wil hij dagelijks leren, maar hij hij wil het ook delen. Reden dat Frings een aantal inspirerende Managers interviews heeft gehouden, waarin ze hun geheimen prijsgeven. Deze fantastische mensen blinken uit in de manier waar ze op authentieke -en ook vooral moeiteloze- manier leiding geven.
Hellebrekers