‘In het belang van de branche moeten wij ook na de coronacrisis blijven samenwerken’

Het was een hectische tijd voor de zwembranche. Het groen licht voor zwembaden om te openen kwam eerder dan verwacht en dat betekende dat er in korte tijd veel werk moest worden verzet. Aschwin Lankwarden, algemeen directeur KNZB, was dan ook blij dat het protocol in concept klaar was. “Gelukkig was er ook al hard gewerkt aan het protocol voor zwembaden en kwam het precies op tijd om zwembaden te helpen veilig en verantwoord weer op te starten. Een mooi resultaat van een bijzondere samenwerking tussen de verschillende partijen in de branche. Des te meer weer het bewijs dat wij elkaar nodig hebben om verder te komen.”

Niet gehoord

Natuurlijk is de zwembranche, net als vele andere branches, hard geraakt door corona. Lankwarden is dan ook verheugd dat de maatregelen voor de zwembaden en zwemscholen zijn versoepeld en zij weer kunnen beginnen. “Het zwembad heeft een maatschappelijke functie, het is daarom goed dat het weer kan. Er is ook behoefte aan, mensen hebben het gemist.” De heropening kwam als een verrassing, zeker ook omdat veel zwembaden en zwemscholen zich niet gehoord voelden. Er was twijfel of er op politiek niveau wel genoeg aandacht was voor de zwembranche. “Onze branche is versnipperd, er zijn veel partijen die een gedeelte van de branche vertegenwoordigen. Dat kan het lastig maken, maar de afgelopen weken is het onze kracht gebleken. Er is veel specifieke kennis, door samen te werken en de krachten te bundelen hebben wij meer kunnen bereiken. Op politiek niveau hebben wij daarmee kunnen laten zien als zwembranche klaar te zijn om veilig weer op te starten.”

Lees ook: Word gelukkig door al op jonge leeftijd te beginnen met zwemmen!

Protocol

Na de oproep van de overheid om je als branche voor te bereiden op de anderhalvemeter samenleving was het al snel duidelijk dat er een gezamenlijk protocol moest komen. “Als branche wil je niet dat er allerlei initiatieven door elkaar heen lopen, daar heeft de branche juist nu niks aan. De verschillende partijen in de branche waren het er dan ook snel over uit, dit moest met elkaar worden gedaan. De expertise en ervaring bundelen om tot een gezamenlijk protocol te komen waar de hele branche wat aan heeft.” De woensdag van de persconferentie lag het protocol in concept bij het ministerie. “Een mooie timing omdat diezelfde avond nog bekend werd gemaakt dat binnen- en buitenbaden open mochten. Een goedgekeurd protocol was daarvoor noodzakelijk en was er gelukkig twee dagen later ook.”

Lees verder in ons e-zine.

AngelEye Drenkelingendetectiesysteem