15 oktober ZwembadBranche Dag

Houtgestookte verwarmingsketel voor zwembad De Kiefer

Zwembad De Kiefer in Dedemsvaart is het eerste zwembad in Nederland dat een houtgestookte verwarmingsketel krijgt. Dit is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van water en lucht en leidt tot een financiële besparing. In oktober wordt de houtgestookte verwarmingsketel in het zwembad geplaatst. De huidige verwarmingsinstallatie van het zwembad is verouderd en zorgt voor een inefficiënt gebruik van de warmte. Vanuit het duurzaamheids oogpunt is er gekeken naar de haalbaarheid en de toepassing van een houtgestookte verwarmingsketel ten opzichte van nieuwe gasgestookte verwarmingsketels. Hieruit is gebleken dat een houtgestookte verwarmingsketel rendabel is. De verwarmingsketel levert een CO2-besparing van 180 ton per jaar op.

Duurzaam en voordelig
De houtgestookte verwarmingsketel zal worden gestookt met houtpellets. Dit zijn langwerpige houtkorrels die gemaakt worden van afval- en snoeihout. Tegen zwembad De Kiefer aan komen twee containers te staan waarvan er één is bestemd voor de ketel en één voor de opslag van het hout. De toepassing van een houtgestookte ketel ten opzichte van een gasgestookte verwarmingsketel levert over de looptijd van 15 jaar een besparing op van ca. € 80.000. Van deze
besparing wordt € 20.000 duurzaam ingezet ten behoeve van het Dutch Millennium Foundation.

De inzet van de Dutch Millennium Foundation past binnen het vierde spoor van het duurzaamheidbeleid van de gemeente Hardenberg dat is vastgesteld door de gemeenteraad. Hardenberg wil de Kyoto-besparing van CO2 halen. Omdat de gemeente Hardenberg nog bezig is met het ontwikkelen van het duurzaamheidsbeleid en nog veel CO2-besparende maatregelen in de steigers staan, zoals het nieuwe gemeentehuis en de gemeentewerf, kan de gemeente Hardenberg de eerste jaren zelf nog niet geheel voldoen aan de besparingsdoelstelling. Daarom is er voor gekozen om de besparing deels te halen uit een project in een derde wereld land dat milleniumdoelen koppelt aan CO2 reductie.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Duurzaam Hardenberg
De gemeente Hardenberg wil bewuste en duurzame keuzes maken en heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Duurzaamheid is een speerpunt in het beleid van de gemeente Hardenberg. Duurzaamheid, en in het bijzonder energiebesparing, is dan ook een prominent thema binnen een groot aantal gemeentelijke projecten. Zo is energiebesparing een centraal thema bij het nieuw te bouwen gemeentehuis en de nieuwe gemeentewerf.

Maar de gemeente wil ook werken aan zoveel mogelijk energiezuinige openbare verlichting en energie besparen in de diverse gemeentelijke gebouwen, zoals de zwembaden en de scholen. Ook werkt de gemeente, samen met woningbouwverenigingen en ontwikkelaars, nadrukkelijk aan duurzaamheid bij woningbouwprojecten. Met het project Bewust Duurzaam Thuis helpt de gemeente woningeigenaren om in bestaande woningen duurzame aanpassingen te doen en veel Co2 te besparen.


advertentie

E.B.T.C.


Een gedachte over “Houtgestookte verwarmingsketel voor zwembad De Kiefer

Reacties zijn gesloten.