Hoogsensitiviteit: een eigenschap die de maatschappij juist veel te bieden heeft

Een vijfde van de bevolking is hooggevoelig, het merendeel weet dit alleen niet eens van zichzelf. Vaak voelt men zich dan wel anders, maar kan dit moeilijk plaatsen. Terwijl (h)erkenning enorm kan helpen, om er beter mee om te kunnen gaan. Daarbij kan meer bewustzijn hierover er ook voor zorgen dat hoogsensitieve personen (HSP) hun talenten veel beter zouden kunnen inzetten. Want het is een eigenschap die de maatschappij juist veel te bieden heeft.

Onbekend terrein

Nicole Moreaux is verbonden aan SpecialistenNet, een organisatie die op maat gemaakte ondersteuning kan bieden aan iedereen die op zoek is naar zijn of haar balans, en houdt zich als psycholoog onder andere bezig met hoogsensitiviteit op de werkvloer. Ook zij merkt dat het voor veel mensen nog onbekend terrein is, terwijl het juist zo belangrijk is dat mensen het van zichzelf weten, net als hun omgeving. Nicole raadt daarom ook aan om als je vermoedens hebt, ook daadwerkelijk op onderzoek te gaan. “Wanneer je merkt dat je snel overprikkeld raakt, dat je niet goed mee kan komen, tegen zaken aanloopt en gevoelig bent voor emoties van anderen, is het goed om eens na te gaan of je hoogsensitief bent. Want als dit zo is, kun je hierop inspelen zodat je er beter mee om kan gaan op het werk en uiteraard ook privé.”


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Online testen

Om erachter te komen, hoeft volgens Nicole niet ingewikkeld te zijn. “Online vind je testen die een goed beeld kunnen geven. Natuurlijk blijft het een online test, maar het is zeker een goede indicatie. Daarbij zul je vaak merken dat veel dan op z’n plek valt en je steeds meer herkent.” Waarbij Nicole ervoor waakt uit te gaan van de vooroordelen die hierover bestaan. “Men denkt vaak dat een hoogsensitief persoon introvert en rustig is. Maar mensen kunnen juist ook heel extravert zijn. Het belangrijkste is eigenlijk dat het filter op een andere manier werkt, de prikkels die van buiten komen worden anders verwerkt en dat maakt het heftiger. Dus als je merkt dat je daar moeite mee hebt, is het zeker aan te raden om verder te kijken.”

Lees ook: Hoogsensitief kind? Hierop kun je letten als ouder en zweminstructeur

Grenzen kennen en bewaken

Als je hoogsensitief bent is zeker ook van belang om in gesprek te gaan met je werkgever, waarbij Nicole ervoor pleit het vooral niet als een probleem neer te leggen. “Je functioneert prima en hebt zelfs mooie talenten, maar het is wel fijn om met aantal zaken rekening te houden. Je zult beter je grenzen moeten leren kennen en bewaken en ook moeten ontdekken wat je wensen zijn.” Zo’n gesprek is natuurlijk helemaal spannend voor iemand die alles intensiever opneemt. Daarnaast vrezen veel mensen ook voor de reactie van hun werkgever: wat kun je nu wel en niet zeggen zonder je baan te verliezen? “Deze angst is heel begrijpelijk, daarom is het ook zo belangrijk om duidelijk aan te geven dat jij zelf graag wil kijken hoe je het beste functioneert. Dat je vooral ook aangeeft ervoor te gaan zorgen dat je je werk zo goed mogelijk kan doen, maar dat dit mogelijk wel wat aanpassingen vergt.”

Lees het hele interview met Nicole Moreaux in ZwembadBranche #90


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier