‘Hollandse nuchterheid’

Zondagmiddag 16:15: op mijn telefoon zie ik een gemiste oproep van ‘de Kulk’, zo’n 20 minuten geleden. Het voice-bericht klinkt niet prettig, dus ik besluit mijn managementteamlid Irma terug te bellen. “De politie is hier bezig met het opstellen van processen verbaal. Er heeft een vechtpartij plaatsgevonden. Er zijn ook twee medewerkers bedreigd en die doen ook aangifte.”

Politie

Het was niet nodig dat ik zou aanschuiven. Het werd allemaal keurig afgehandeld, maar ze vond het wel belangrijk dat ik op de hoogte was. Fijn, want mocht ik benaderd worden door media was ik in ieder geval op de hoogte. Op lokaal niveau is dat tegenwoordig interessant nieuws. Deze ochtend had ik ook al gelezen dat zaterdag het Wateringse zwembad ‘de Waterman’ vroegtijdig moest sluiten op last van de politie. Heibel in de wachtrij, omdat men niet naar binnen mocht. De maximale capaciteit rondom het zwembad was bereikt en daardoor mocht er niemand meer bij. En net zoals bij een parkeergarage geldt, je kunt pas naar binnen als een andere bezoeker eruit is.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Camerabeelden

Maandagmorgen 09.00 uur. “De recherche komt dadelijk nog langs”, meldt Irma. “Ze willen de camerabeelden hebben.” We praten nog bij over de dag ervoor, maar ik ben nieuwsgierig naar de beelden. Het klonk allemaal heftig, maar bij het zien van de beelden is het mijn ‘Hollandse nuchterheid’ die deze zaak behoorlijk relativeert. We zien twee groepjes pubers op planken speels duelleren en dat escaleert om niet waar te nemen reden. En dan ontstaat er in het water inderdaad een knokpartij van 15 seconden waarbij rake klappen worden uitgedeeld. Inmiddels staan twee collega’s bij de groep en lijkt de zaak op de kant te zijn gesust. Een aantal zwembadgasten dat het heeft waargenomen, heeft het eigen recreatiegedrag hervat. Prima dat de politie is ingeschakeld, mede ook omdat twee medewerkers verbaal zijn bedreigd. Kan ik ze in ieder geval een melding doen toekomen dat ze de komende twee jaren ons en de collega-baden niet meer hoeven te bezoeken. De inmiddels gearriveerde recherche komt de beelden vorderen en daarmee lijkt de zaak te zijn afgedaan. Media heb ik niet gehoord en er stond niets in de media. Prima, want zo’n ordinair straatpartijtje is het het niet waard.

Verantwoording

Hoe anders ervaar ik dat bij en over mijn collega in Ridderkerk. Ik had het nieuws gemist, maar werd ’s avonds door mijn vrouw gewezen op de nieuwsberichten. En via internet werd me snel duidelijk dat Twan Teelen op het matje was geroepen door de burgemeester in verband met het wangedrag van gasten in zijn complex. Een burgemeester die de zwembaddirecteur ter verantwoording roept vanwege het gedrag van zijn gasten…? Het moet niet gekker worden! Die mediarust is ook voor mij van tijdelijke aard. Dinsdagmorgen heb ik het Algemeen Dagblad aan de lijn. Of ik wil uitleggen wat zondag in ‘de Kulk’ is gebeurd en hoe ik het kan verklaren dat er zoveel gebeurt in de zwembaden. Dat laatste kon ik niet ontkennen: Koewacht, Wateringen, Ridderkerk, Vlaardingen, Düsseldorf, we hebben allemaal iets gemeen het afgelopen weekend. We hebben iets te vertellen over het gedrag van onze gasten.

Lees ook: Cameratoezicht in openbare ruimtes: waar moet je op letten?

Relativeren

Ik reageer op ons incident nuchter, geef strakke uitleg en relativeer. Dat relativeren is ingegeven door mijn ervaringen als puberende badmeester in het Geleense Glanerbrook, destijds één van de grootste buitenbaden van Limburg. In de jaren zeventig waren 10.000 gasten op een warme dag geen uitzondering. Net zoals matpartijen en binnenkomen via hekken geen uitzondering was. Die verhalen komen nu zelfs boven water van voormalige ‘ongewenste’ indringers in de facebookgroep “Gelaen wie ut vreuger woar”. Tot en met foto’s geïllustreerd welk plekje het meest geschikt was om de entree van 3 gulden en 45 centen te besparen.

Mediawaardig

Binnendringen, knokken, rebellerende groepjes, badmeesters bedreigen… Ook in 1978 was het aan de orde en het is nooit weg geweest weet ik uit eigen ervaring. De berichten hebben helaas een andere kleur gekregen en dat is mediawaardig. Helaas gevoed door een burgemeester die wellicht ook eens wat beter in haar politieke spiegel moet kijken. Wat ik van afgelopen weekend heb geleerd? Ik laat me nimmer aansprakelijk stellen voor het gedrag van mijn gasten. Net zomin dat ik mijn collega’s zal afrekenen op afwegingen die zij hebben moeten maken om het voor 99% van de gasten weer naar hun zin te maken.

Deze column is geschreven door Eduard Leurs


advertentie

Dewi Online