Save the date - ZwembadBranche Dag

‘Het is toch geweldig, eindelijk mogen wij weer!’

Afgelopen zaterdagavond checkte ik even of er al iets zou zijn gelekt over het Catshuisoverleg. Helaas was de kop van de NOS weinig hoopvol: ‘Nog geen versoepelingen’. Even later hoor ik op het RTL nieuws dat zwemles weer mag. De dagen erna volgen andere mediakanalen, zwemles is volop in het nieuws. Gisteravond kwam het verlossende woord: zwemles mag weer. Het wordt een kleine versoepeling genoemd, maar wel één met grote gevolgen. Al drie maanden liggen de zwemlessen stil en dat heeft impact. De vreugde in de zwembranche is dan ook groot. Natuurlijk gunnen we alle zwemfans weer een duik in het water, maar dat de zwemleskinderen het spits mogen afbijten is een goed begin.

Zeven dagen in de week

Voor Sandra Loots, eigenaar van Zwemschool Oostrik, kon de avond gisteren niet meer stuk. “Ik ben zo blij voor mijn zwemleskinderen, zwemouders én medewerkers. Wij gaan er vanaf 16 maart weer voor de volle 100% tegenaan.” Over een week moet alles gereed zijn, maar Sandra verwacht dat dit geen problemen gaat opleveren. “Wij zijn er helemaal klaar voor om weer te beginnen. Natuurlijk houden wij alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, maar zoals het er nu naar uitziet gaan wij op dezelfde voet verder als voor de lockdown.” Sandra zal zich zeker ook met haar team richten op de kinderen die bijna klaar waren om af te zwemmen. “Zij waren half december zo dichtbij, ik wil hun in een korte periode klaarstomen voor een diploma. Om een inhaalslag te maken bij deze kinderen, gaan wij extra uren draaien.” De komende tijd zal er daarom zeven dagen in de week worden gelest, aan het zwemlesteam zal het niet liggen. “Wij hebben meteen met elkaar afgesproken nu alles op alles te zetten om de kinderen zo snel mogelijk zwemveilig te maken. We draaien extra uren en pakken de zondag ook mee.” Op het starten van de overige activiteiten van de zwemschool moet Sandra nog wel even wachten. “Natuurlijk gaan wij het liefst helemaal open, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. Voor nu is dit een mooi begin.”

Lees ook: Yes! Kinderen mogen weer naar zwemles

Geweldig

Na de vorige lockdown was Sandra blij verrast om te zien dat kinderen de techniek niet snel verleren, wel maakt zij zich zorgen over hun conditie. “Natuurlijk weten we het pas volgende week, maar ik hoop dat de kinderen ook nu niet een grote achterstand hebben opgelopen. Wel ben ik bang dat zij conditioneel achteruit zijn gegaan. De eerste les brengen we dan ook meteen per kind in kaart waar aan gewerkt moet worden en gaan wij hiermee aan de slag zodat wij snel weer verder kunnen waar wij waren gebleven.” Niet alleen Sandra is opgetogen, ook de zwemouders zijn blij. “Ik heb veel leuke reacties van ouders gekregen. Ook zij vonden het nu te lang duren en wilden weer beginnen.” Het is volgens Sandra fijn dat de ouders al gewend zijn aan de zwemles in coronatijd. “Bij ons mogen zij normaal gesproken de hele les komen kijken. Toen dat niet meer kon, was dat in het begin natuurlijk even wennen. Maar iedereen begrijpt nu ook heel goed dat het even anders dan anders gaat.” Sandra verwacht wel dat de ouders de lat hoog gaan leggen, maar kwaliteit gaat uiteraard boven alles. “Natuurlijk willen ouders hun kind zo snel mogelijk zwemveilig hebben. Maar hoe graag wij ook willen, wij kunnen geen ijzer met handen breken. Wat wij kunnen doen is ons stinkende best en dat is ook zeker wat wij gaan doen. Het is toch geweldig, eindelijk mogen wij weer!”
Normec