Yes! Kinderen mogen weer naar zwemles

Bij velen maakte het hart dit weekend een sprongetje: in de media werd gesuggereerd dat kinderen weer op zwemles mogen. Klinkt goed. Maar ervaring leert dat hopen altijd mag, zeker weten doe je het pas als het is uitgesproken. Vanavond was het dan zover en het is een feit: kinderen t/m 12 jaar mogen vanaf 16 maart weer naar zwemles én afzwemmen! Na 3 maanden sluiting mogen de deuren van het binnenbad weer open. Weliswaar alleen nog voor zwemles. Maar het is een begin en wij hopen natuurlijk de eerste stap naar een heropening van de gehele zwembranche. Nu kijkt de zwembranche in ieder geval uit naar deze stap. Net als al die zwemleskinderen en zwemouders die niet kunnen wachten. Yes, we mogen weer beginnen met zwemles!

Zwemveilig

Premier Rutte is heel duidelijk, er komen geen versoepelingen. Maar…kinderen kunnen wel weer naar zwemles en afzwemmen. Het wordt een kleine versoepeling genoemd, maar wij weten natuurlijk als geen ander dat de impact hiervan juist heel groot is. Het stopzetten van de zwemlessen heeft grote gevolgen, op politiek niveau is dit ook benadrukt en heeft men gepleit voor een opstart. Nu is het dan zover. Na maandenlang geen zwemles, kunnen kinderen eindelijk weer werken aan hun zwemveiligheid. Ook bij de samenwerkenden partijen is de vreugde groot. Guust Jutte: “We kunnen niet wachten tot de kinderen weer mogen beginnen met zwemles. Uiteraard zodat diegenen die moesten stoppen met hun lessen weer de vaardigheden kunnen ophalen en daarop verder kunnen bouwen. Maar natuurlijk ook zodat straks weer alle kinderen die op de inmiddels oplopende wachtlijsten staan kunnen beginnen. De samenwerkende partijen in de zwembranche zullen er alles aan doen om de lessen samen met gemeenten, exploitanten, verenigingen en zwemscholen zo spoedig mogelijk en veilig op te starten. Om zo met elkaar de komende periode er keihard aan te werken de kinderen van Nederland zwemveilig te maken, een must in een waterrijk land als Nederland. En natuurlijk blijven wij ons ook inzetten om de zwembaden tevens voor de overige zwemmers open te krijgen.”

Lees ook: Herstarten na de lockdown: lessen geleerd

Wat nu?

Natuurlijk is het nu heel goed nieuws voor al die zwemleskinderen, zwemouders en professionals dat er vanaf 16 maart weer zwemles mag worden gegeven én mag worden afgezwommen. Na drie maanden wil iedereen gewoon weer heel graag aan de slag. Wat het precies betekent zal de komende dagen duidelijk worden. De samenwerkende partijen gaan kijken of het Protocol Verantwoord Zwemmen nog voldoet en of er nog aanvullingen zijn zoals bijvoorbeeld wat er moet gebeuren als iemand van de zwemlesgroep besmet is geraakt. Zodra hier meer informatie over is, zullen wij deze uiteraard met jullie delen.

De eerste stap is gezet, laten we hopen dat dit de eerste stap is naar een heropening van de gehele branche. Maar voor nu vooral lekker even genieten van dit mooie nieuws. Ge-wel-dig! De zwemles mag weer.

Bezoek ook onze speciale corona pagina met daarop alle corona gerelateerde artikelen