Save the date - ZwembadBranche Dag

Heb jij ZwembadBranche #81 al gelezen?

De zwembaden zijn alweer geruime tijd open en dat is fijn voor bezoekers en het personeel. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel uitdagingen. Er is een personeelstekort, onvrede over de beloning en de werkdruk, stijgende energieprijzen. Daarnaast is er onzekerheid over mogelijke ‘lockdownachtige’ maatregelen en wat dit zou kunnen betekenen voor de zwembranche. Gelukkig is er één ding wel zeker: ZwembadBranche ligt binnenkort weer in de brievenbus! Met hierin verhalen uit de praktijk, alles over ontwikkelingen in de branche en de gevolgen voor de zwembranche en natuurlijk weer de nieuwbouwlijst. En niet te vergeten is dit de beurseditie met daarin alle informatie over de exposanten van de ZwembadBranche Dag die jullie zo graag ‘live’ alles hadden willen vertellen over hun producten en diensten.

‘Met de huidige prijzen levert elke energiebesparing al snel geld op’

De gasprijzen zijn enorm opgelopen. De vraag naar aardgas is wereldwijd sterk toegenomen, daarnaast hebben we door het grotendeels dichtdraaien van de gaskraan beperkte reserves. En omdat voor de productie van elektriciteit gas nodig is, heeft het ook gevolgen voor de energieprijzen. Voor zwembaden kan dit grote consequenties hebben voor de energierekening. Wij vroegen Jan Rullens, senior adviseur milieu– en omgevingsrecht voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wat deze kostenstijging nu betekent voor zwembaden.

Wil jij de volgende editie van ZwembadBranche thuis ontvangen? Meld je aan voor een gratis abonnement

‘Na jarenlange bezuinigingen gaat het zwemonderwijs kopje onder’

Bijna de helft van mensen die werken in een zwembad kan niet rondkomen en vindt het werk geestelijk en lichamelijk zwaar. Dat is één van de uitkomsten uit de jaarlijkse enquête van de FNV onder ruim 500 respondenten die in de sportsector werkzaam zijn. Een zorgelijke ontwikkeling, zeker ook nu de zwembranche moeite heeft om personeel te vinden en te behouden. Hoe lossen wij dit op? Wij vroegen Ingrid Koppelman (FNV), Ronald ter Hoeven (Sportservice Ede) en Erik Hordijk (Sportservice Ridderkerk) naar hun visie.

Mogen wij je nog even voorstellen…

Normaal gesproken had je je via deze uitgave kunnen voorbereiden op jouw bezoek aan de ZwembadBranche Dag met het speciale katern waarin een overzicht staat van alle bedrijven die je had kunnen bezoeken op het beursplein. Maar helaas de ZwembadBranche Dag is verplaatst. De ontwikkelingen rondom corona gaan niet samen met een evenement zoals deze waar de branche in groten getale bijeenkomt om elkaar te ontmoeten, bij te praten met exposanten en inspiratie op te doen bij de workshops. Evengoed willen wij je natuurlijk graag voorstellen aan al deze bedrijven die jullie zo graag alles hadden willen vertellen over hun producten en diensten. Meer weten? Al deze exposanten komen graag met jou in contact.

Het drukken en verzenden van ons magazine duurt een week. Zeker in deze tijd kan er in een week veel gebeuren. Meld je daarom vandaag nog aan voor onze digitale nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de zwembranche.

Nieuwbouwlijst: waar gaat volgend jaar de vlag uit?

Aan het einde van het jaar maken wij – inmiddels traditiegetrouw – een lijst met zwembaden die het jaar erop worden opgeleverd. Als een zwembad of zwemschool wordt opgeleverd, of klaar is met een renovatie, is dat natuurlijk een memorabel moment. Na een lange periode van besluitvorming, ontwerp en niet te vergeten het bouwen zelf kunnen dan eindelijk [weer] de deuren open. Welke zwembaden hebben dit traject bijna afgerond en kijken uit naar hun opening volgend jaar? Lees snel verder om te weten waar volgend jaar de vlag uitgaat.

En meer… veel meer!

Zo vroegen wij Zwembad Waalslag en zwemschool Born2Swim naar de impact van corona, laat Ron van der Plas weten wat er verandert met de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het bouwen, vertelt Titeke over haar nieuwe boek ‘In 10 stappen meer plezier in bewegen’, licht Maarten Keuten het onderzoek naar chloraat in zwembaden toe en wat dit nu betekent en lees je meer over de thema’s ‘kwaliteit van zwembadpersoneel/kader’ en ‘veiligheid in zwembaden’ van het Nationaal Plan Zwemveiligheid. En natuurljk delen onze columnisten ook dit keer weer hun visie op ontwikkelingen in de zwembranche.

Lees ZwembadBranche #81 online via deze link
Pomaz