Geen publiek bij het afzwemmen: waar is nu het feestje…?

Geen publiek aanwezig bij het afzwemmen. Zo luidde één van de aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Gelukkig kan er nu nog wel worden afgezwommen. We hopen natuurlijk dat dat ook zo blijft. Maar, je eerste echte diploma wil je toch niet halen zonder je ouders? Het is altijd een feestje en daar horen natuurlijk gasten bij. Helaas, dat gaat nu niet. Het is nu even niet anders. Hoe maak je er als zwembad dan toch nog een feestje van? Wij zagen dit weekend verschillende ‘coronaproof versies’ voorbij komen. In deze blog laten Marianne Suidgeest en Minette Lommers weten hoe zij er een feestje van hebben gemaakt.

Livestreamen

Marianne Suidgeest, teamleider gastenservice bij zwembad Aquarijn en de Hoorn, moest heel snel schakelen nadat de minister- president nieuwe maatregelen had aangekondigd. Binnen een paar dagen was er weer diplomazwemmen en zij wilde de kinderen en al hun fans niet teleurstellen. “Wij vonden dat wij iets moesten doen zodat de (groot)ouders en overige familie en vrienden er, binnen de mogelijkheden van de beperking, toch bij konden zijn. Wij kozen er daarom voor om mensen mee te laten kijken via een livestream.” Suidgeest was zich ervan bewust dat je hierbij natuurlijk rekening moet houden met de privacyregels. “Wij hebben alle ouders vooraf geïnformeerd. Wie hier bezwaar tegen had, kon zijn of haar kind de dag ervoor laten afzwemmen.  Dit werd dan ook gefilmd, alleen niet gestreamd. Na afloop kreeg je als ouders de link om terug te kijken.” De ouders die voor de livestream kozen, kregen vooraf een link met een toelichting. “Het moment van afzwemmen was heel bijzonder. We zagen ouders mee kijken op straat, in de auto of buiten het zwembad. Wij hebben dan ook heel veel positieve reacties gehad.” Voor de uitvoering heeft men een professioneel bedrijf ingehuurd. “Voor een betaalbaar bedrag stond er één onbemande camera op de tribune en één persoon liep rond met een camera. Wat ons betreft was dit nu echt de ideale oplossing om zonder publiek er toch een feestje van te maken.”

Lees ook: Sneller een zwemdiploma met muziek?

Ouder-kind zwemmen

Ook bij Den Ekkerman was men er al snel over uit dat het diplomazwemmen ‘gewoon’ door moest gaan. Wat betekende dat Minette Lommers, directeur, met haar team binnen een paar dagen tijd moest kijken naar een alternatief om het publiek er toch bij te betrekken. “Al snel kwamen we op het idee om een ouder mee te laten zwemmen. Aangezien we met een klein groepje af zouden zwemmen, konden we ook gemakkelijk de anderhalve meter waarborgen.” Nadat het voor de zekerheid nog even werd gecheckt met de veiligheidsambtenaar van de gemeente, zijn de ouders meteen ingelicht. Maar men wilde graag ook het overige publiek mee laten kijken. “Voor de thuisblijvers hebben wij daarom gekozen voor een livestream. Hiervoor hadden wij natuurlijk goedkeuring van de ouders nodig. Daarnaast wilden wij een verborgen livestream en hebben wij pas op de dag van het diplomazwemmen de link doorgestuurd.” Na wat uitzoekwerk voor de technische details is het vooraf ook nog even getest. “De testen gingen goed. Natuurlijk niet vlekkeloos, maar we moeten ook eerlijk zijn dat dit niet onze professie is. “Gelukkig waren de kinderen en ouders meer dan tevreden. “Het livestreamen en het samen zwemmen was een groot succes. Het viel ons zelfs niet tegen hoe goed de ouders nog konden zwemmen en ook zij gingen daarom met een diploma naar huis. Werd het diplomazwemmen toch nog een bijzonder moment voor ouder én kind.”

Hellebrekers