Filmpjes maken met je smartphone, zo simpel is het!

Wil jij je boodschap of update ook eens anders overbrengen dan via een ‘geschreven’ bericht? Denk jij wel eens aan vloggen, maar durf je toch niet de stap te zetten. Omdat je bijvoorbeeld nu niet de tijd en energie hebt voor een pakkende en professioneel uitziende video? Think again! De video boodschap, jouw verhaal, dat heb je al. Die smartphone ook. En met die smartphone heb je een heuse complete videoproductie set in handen. Om je video’s een professionele look & feel te geven geeft Anne Marie Hazenberg 3 tips.

Licht

Licht is overal en licht is gratis. Natuurlijk licht ook vaak het mooiste licht, mits je er goed voor gaat staan. Zorg ervoor dat je niet tegen het licht in filmt, tenzij het zo is bedoeld… Maar zorg ervoor dat het licht (het natuurlijke licht van buiten) óp het gezicht van de spreker valt. Positioneer je camera en je stoel daarom op de beste plek, waar dit licht het mooiste op beeld komt. Maak een oefenshot waarbij je een rondje draait en kijk eens hoe het licht veranderd. Kies daaruit je favoriete filmpositie.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Als je vlogt met alleen jezelf in beeld, hoef je verder geen rekening te houden met privacyregels. Zijn er wel andere mensen in beeld? Kijk dan goed wat de regels hiervoor zijn. En kijk hier als je meer wil weten over filmpjes maken op je smartphone.

Geluid

De microfoon van je smartphone is oké, maar geeft doorgaans niet de beste audio kwaliteit. Deze is er namelijk op gericht om zoveel mogelijk vanuit de hele omgeving op te nemen. Inclusief de wind (als je buiten bent) en bijvoorbeeld het gezoem van de airco als je binnen filmt.Je maakt een verbluffende indruk bij je kijker als je gebruik maakt van een goede richt microfoon. Ik adviseer je eens te kijken naar het assortiment van Røde. Zij bieden de beste kwaliteit voor een heel betaalbaar tarief.
Ook zijn het hele robuuste producten, dat vind ik bijvoorbeeld heel fijn, want bij mij gaat er nog wel eens wat stuk onderweg of tijdens het reizen. Ook hebben zij slim nagedacht over het gebruikersgemak van de thuisfilmer. Speciaal voor smartphones en de meeste producten kan je er 1-2-3 opklikken en gáán!

Lees ook: Social media 2020: zit jij al op TikTok?

Steady Shot

De meest eenvoudige truc om je video een professioneel uiterlijk te geven is te zorgen dat je een steady shot maakt. Dat wil zeggen dat het frame van wat je filmt niet te veel beweegt, of liever helemaal niet beweegt. Dat doe je door te filmen vanaf een statief of steadycam, in plaats van uit de hand. Vaak heeft het geen toegevoegde waarde om te lopen of anderszins te bewegen met de camera terwijl je filmt. Vanuit nature voelt het misschien wel zo dat je het op deze manier moet doen, probeer het, draai het proces maar eens om. Zet je camera/smartphone op een mooie plek (let hierbij ook even op je achtergrond én waar het licht vandaan komt). En richt de camera op de spreker of op jezelf als je wilt vloggen. Zorg voor een omlijsting die niet te veel afleidt.


advertentie

Splash Software