10 oktober ZwembadBranche Dag

RVS in zwembaden: inspecteer ook de elektrische installatie

Dat zwembadluchtjes niet goed zijn voor rvs is een bekend probleem in de zwembranche. Maar nu blijken deze dampen ook gevaarlijk te zijn voor de elektrische installatie. Het probleem zit hem in de zogenaamde insteek connectoren: een heel klein onderdeel van de elektrische installatie. Het veerstaal in deze connectoren is van rvs en kan door de lucht in zwembaden worden aangetast en dat kan in het ergste geval brand veroorzaken. Reden dat de Verenigde Technici Zwembaden (VTZ) aanraadt om hier alert op te zijn en indien nodig te vervangen.

Wees alert

De nieuwste manier om elektrische bedrading aan elkaar te verbinden zijn ‘insteek-klemmetjes’, in plaats van de lasdoppen of kroonsteentjes. Maar deze klemmetjes zijn van rvs en de lucht in zwembaden tast het rvs aan waardoor chloridespanningscorrosie ontstaat. Met als gevolg dat de klemmetjes kunnen gaan vonken, het plastic eromheen vervolgens smelt en zo de kans bestaat op kortsluiting of brand. Bert Lans, voorzitter VTZ, raadt zeker niet aan om alle insteek connectoren nu te vervangen, wél om hierop alert te zijn. “Het is zeker niet zo dat het risico op brand in zwembaden nu zo groot is dat op voorhand alles moet worden vervangen. Wel moeten we ons bewust zijn van de risico’s. Daarom raden wij dringend aan om insteek-connectoren mee te nemen in de gebruikelijke inspectieronde van de NEN 3140 in zwembaden, zeker als deze in de zwemzaal gemonteerd zijn (zone B van NPR9200:2015).”


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Inspecties

Daarnaast is het ook belangrijk om bij een storing niet 1 op 1 te vervangen, maar te checken of rvs insteek connectoren zijn toegepast. Als deze er zitten en ze zijn ouder zijn dan 4 jaar, is het advies om het te vervangen. Graag ziet de VTZ dat het inspecteren van de elektrische installatie en insteek connectoren wordt meegenomen in de NEN 3140 die wettelijk verplicht is. Hierover is men in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de NEN. Tot die tijd benadrukt VTZ dat zwembaden dit zelf moeten meenemen in de inspectie. Zwembadinspecteur René Wouts raadt daarnaast aan om de lasdozen goed af te schermen. “Soms zien wij nog wel eens bij inspecties dat een verdeeldoos openligt, dan hebben de chloordampen helemaal vrij spel. Om het risico zoveel mogelijk te beperken, moet je zorgen dat het rvs zo min mogelijk kan worden aangetast.”

Meer weten? Lees alles over wat je moet weten over rvs en elektrische installatie in ZwembadBranche #73


advertentie

Hellebrekers