‘Een crisis is nooit fijn, maar het brengt niet alleen ellende’

De zwembaden mogen tijdens de gedeeltelijke lockdown nog openblijven. Het is afwachten wat de cijfers de komende dagen gaan doen, maar laten we hopen dat een sluiting niet nodig is. Natuurlijk is het niet ideaal, maar Robert Lander (WoerdenSport zwembaden – zwembad Batenstein en zwembad H2O) is blij dat er nog wel kan worden gezwommen. “De capaciteit voor recreatiezwemmen is natuurlijk een stuk minder, maar de zwemlessen en de doelgroepenactiviteiten draaien gezien de huidige omstandigheden goed.” Het is de horeca die nu de grootste klap krijgt bij zwembad Batenstein. “Ik ben blij dat we onze zwemfans mogen ontvangen en dat onze medewerkers kunnen werken, maar het kloppend hart van het zwembad staat stil en dat doet zeer.”

Sneltest

Een zwembad runnen in coronatijd kent veel uitdagingen. Een daarvan is volgens Robert het personeel. “Ik wil graag iedereen aan het werk houden. Voor de zwembadmedewerkers is er voldoende werk, maar voor de horecamedewerkers niet. Zij springen nu bij waar nodig en hebben een rol als gastheer of -vrouw. Heel belangrijk want de huidige maatregelen zijn niet altijd klantvriendelijk. Het is dan fijn als iemand de bezoekers te woord kan staan.” Daarnaast heeft een medewerker met een verkoudheid in deze tijd grote impact op de bezetting. “Tussen de eerste klachten en de testuitslag zit al gauw 5 dagen. Reden dat wij gekozen hebben voor een sneltest. Dit kost geld, maar als je je bedenkt dat je het dan met een uur weet, is het rekensommetje snel gemaakt.”

Meer tijd en aandacht

Ondanks de beperkingen van de huidige maatregelen, ziet Robert ook nieuwe kansen. “Uiteraard heeft ook bij ons de sluiting in het voorjaar er enorm ingehakt. Maar de maanden erna hebben wij het gelukkig wel weer enigszins weten goed te maken. Daarnaast heeft het ons ook nieuwe dingen gebracht. Het banenzwemmen over de breedte werkt erg prettig. Als wij in aanvulling hierop een nieuw product bedenken voor de snelle zwemmers, kunnen we de banenzwemmers echt op maat bedienen.” Tevens zijn de 45 minuten zwemlessen aangepast naar een 1 uur. “Samen met de huidige aanpassingen bevalt dat ook heel goed. Het is nu minder hectisch en de medewerkers merken echt dat er is meer tijd en aandacht is voor de kinderen.”

Geleerde lessen

Voor de toekomst is het koffiedik kijken. Gelukkig heeft WoerdenSport zwembaden in al die jaren een goede relatie opgebouwd met de gemeente. “We houden het vol, maar niet zonder steun van de gemeente. Daarnaast maken wij dankbaar gebruik van het steunpakket. Hoewel wij dit jaar niet positief zullen afsluiten, ben ik gezien de omstandigheden zeker niet ontevreden.” En wanneer we weer naar normaal gaan? “We moeten denk ik nog wel een tijd 1,5 meter afstand houden.” Het zou fijn zijn als dat niet meer hoeft, maar terug naar de situatie van ervoor ziet Robert ook niet gebeuren. “Een crisis is natuurlijk nooit fijn, maar het brengt niet alleen ellende. Laten wij ook vooral kijken naar de geleerde lessen en naar wat we na deze crisis gaan behouden.”
Interbad 2022